Сенатът на американския Конгрес утвърди номинацията на Уилям Бърнс за шеф на ЦРУ

Уилям Бърнс

Сенатът на американския Конгрес утвърди за директор на ЦРУ ветерана дипломат Уилям Бърнс, предаде Ройтерс.

Това става в момент, в който американското правителство трябва да се справи със заплахи, идващи от Китай, Русия, Иран и от други места от света. Гласуването стана възможно, след като сенаторът републиканец Тед Круз оттегли ветото си над кандидатурата на Бърнс.

Бърнс е бивш посланик на САЩ в Русия и в Йордания. Той е работил в системата на Държавния департамент над 30 години както при президенти републиканци, така и при демократи. При изслушването си миналия месец в Сената той увери, че ще предоставя на Белия дом откровени и неподправени разузнавателни данни. По време на изслушването си той определи Китай като страна, която представлява най-големия геополитически тест за САЩ и каза, че Русия си остава мощна, силна и разрушителна заплаха.

Бърнс беше приет добре от републиканците по време на изслушването в Сената, но утвърждаването му се забави заради Круз. Сенаторът каза, че ще оттегли възражението си само ако американската администрация изпълни законовите си задължения да докладва и санкционира корабите и компаниите, изграждащи новия газопровод от Русия, който среща силна съпротива от САЩ и от Източна Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналия месец администрацията на Джо Байдън наложи санкции на руски плавателен съд и на собственика му заради тяхната работа по газопровода. А сега държавният секретар Антъни Блинкън определи газопровода като лоша сделка, предназначена да раздели Европа и да отслаби европейската енергийна сигурност. Малко след това изявление Круз вдигна ветото си над номинацията на Бърнс и той бе одобрен от Сената.

Утвърждаването му идва броени дни, след като разузнавателните агенции в САЩ публикуваха оценка, според която Русия и Иран са се опитали да повлияят на изхода от президентските избори в САЩ миналата година.

Сенатът утвърди с 50 гласа "за" и 49 гласа "против" и номинацията на Хавиер Бесера за министър на здравеопазването, предаде Франс прес. Той е първи латинос, който заема този ключов пост в администрацията.

Бесера в продължение на две десетилетия беше член на Камарата на представителите на щата Калифорния, а после беше главен щатски прокурор. Той прекара кариерата си там в усилия за разширяване на достъпа на повече хора до здравната система.

Според републиканците в Сената обаче Бесера няма медицински опит. Те го смятат и за прекалено прогресивен.

Байдън номинира няколко латиноси за ключови постове в администрацията си. Освен Бесера, чиято майка е мексиканка, другите са Алехандро Майоркас, роден в Куба и първи латинос, който е начело на министерството на вътрешната сигурност, и Мигел Кардона, който е пуерториканец и застана начело на министерството на образованието.

Споделяне

Още от Свят