Сенатори от САЩ искат санкции срещу руски банки, включително ВТБ, заради бизнес със Сирия

Четирима американски сенатори настояха администрацията на САЩ да наложи санкции на водещи руски банки, съдействащи според тези политици да бъдат финансирани действията на сирийските власти, съобщават осведомителните агенции в сряда.

Посланието до министъра на финансите Джейкъб Лу е подписано от сенаторите демократи Ричард Блументал и Джийн Шахийн, също и от републиканците Джон Корнин и Кели Айът.

Според тях руските банки ВТБ (бившата Внешторгбанк), ВЕБ (Внешекономбанк) и Газпромбанк "според многобройни съобщения правят, както обикновено, бизнес със Сирия, подкопавайки неведнъж режима на санкциите, наложени от САЩ, ЕС и ООН". Имаше съобщения, че тази дейност включва съдействие от страна на Внешекономбанк в плащанията за ракетни системи С-300; ВТБ съхранява лични активи на президента Асад, а Газпромбанк плаща за петрол, пишат сенаторите.

По думите им руските банки помагат на сирийските власти да купуват оръжия и да водят гражданската война.

"Смятаме, че тези учреждения са замесени в продължаващия жесток конфликт в Сирия и трябва да бъдат лишени от достъп до американската финансова система", заявяват законодателите.

Ричард Блументал уточни пред в. "Политико", че те предлагат да бъдат замразени активите на руските банки в САЩ, да им бъде забранена всяка дейност в Щатите и да се наложат визови санкции на техни служители.

ВТБ заяви, че "инсинуациите" на четиримата сенатори са провокационен опит да бъде заблудена обществеността в САЩ, посочва РИА Новости. Този опит цели "на всяка цена да бъде спрян мирният процес, очертал се напоследък" в Сирия, коментира руската банка, която твърди, че в нея няма сметки на сирийски ръководители.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят