Сенчестата банкова дейност достигна 67 трилиона долара

Сенчестата банкова дейност достигна 67 трилиона долара

Сенчестият банков сектор в света се е увеличил и е достигнал 67 трилиона долара. Това се казва в отчета на международното Бюро за финансова стабилност. За последните десет години сенчестото банкиране се е увеличило три пъти - до 41 трилиона долара, предаде агенция "Блумбърг".

Делът на САЩ в тези сфера се е свил от 44 на 35%. Основната част от нелегалната банкова активност в момента е съсредоточена във Великобритания и в страните от континентална Европа.

Бюрото изразява загриженост, че регулаторите не могат да разграничат сделките, които се отнасят към сенчестите. На първо място става дума за обратното изкупуване и за схемите, които разрешават от баланса да се премахнат едни или други активи.

В бюрото смятат, че големите компании трябва да дават повече информация за сделките с инвеститорите, особено за това какви залози приемат и за какво те се използват.

Както показа опитът на разорилата се по време на глобалната криза "Леман Брадърс", банката е заличила от баланса си 50 милиарда долара благодарение на репо сделки. По този начин организацията се е опитала да убеди инвеститорите, че няма дългови проблеми.

Бюрото смята да формулира своите предложения за борба със сенчестото банкиране на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург през 2013 г.

Споделяне

Още от Бизнес