Сергей Лавров: Баламосваха ни за "Южен поток"

Към алтернативния проект през Турция вече имало интерес от Европа

Сергей Лавров

"Въпросът с "Южен поток" е закрит, заяви руският външен министър Сергей Лавров. "Ние не можехме повече да изпълняваме задълженията си, след като по същество ни баламосваха", поясни още той.

Ситуацията с "Южен поток" е пределно ясна. Проектът е закрит преди всичко заради това, че той беше предмет на дискриминационно отношение от страна на Еврокомисията", каза Лавров в сряда на пресконференция в Москва.

"Има много примери, когато Европейската комисия е правила изключения от Третия енергиен пакет, но на България подобно нещо беше забранено. Сега ще предложим алтернативен проект - "Турски поток", към него вече проявяват интерес в Европа и се водят конкретни дискусии и обсъждания. Разчитам , че той ще бъде реализиран и ще повиши енергийната сигурност в Европа, като я защити от проблемни транзитьори", каза Лавров.

Реално обаче София никога не е искала от Брюксел изключване на "Южен поток" от евроизискванията за гарантиран достъп до тръбата на други търговци на газ освен "Газпром". Именно желанието на "Газпром" да е единствен оператор, ползващ газопровода, доведе до наказателната процедура срещу България от страна на ЕК и ултиматума от Брюксел за спиране на всякаква дейност по газопровода, докато той не отговори на евроизиискванията.

Освен това единственото изключение от Третия енергиен пакет, което досега Брюксел е разрешил, е за Трансадриатическия газопровод, който трябва да доставя от 2019 г. азерски газ през Турция, Гърция и Албания до Италия. Дори за "Северен поток", който минава по дъното на Балтийско море, и за който именно "Газпром" поиска от ЕК дерогация, няма решение на Еврокомисията.

Ден по-рано руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че решението на Русия да прекрати проекта "Южен поток" е било принудителна крачка, а не политическа или емоционална. И добави, че опитите на Русия да започне работата по газопровода не завършвали с нищо. "Нас ни заставиха да излезем от проекта", каза Медведев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес