Серии лавини убиха 166 души в Афганистан

Серии лавини убиха 166 души в Афганистан

По последни данни 166 души са загинали при серии от лавини, които блокираха планинския проход Саланг, северно от Кабул, съобщиха афганистанските власти в сряда

Спасители си опитват да достигнат стотици други, които се намират с автомобилите си в снежния капан. Военни хеликоптери спуснаха храна на хората в прохода.

Около 2 500 души вече са спасени, но притесненията са за останалите “погребани“ след няколкодневните силни снеговалежи. Евакуирани са около 430 пострадали, от които 180 са отнесени с военни хеликоптери на международната коалиция за лечение във военновъздушната база Баграм, съобщи министърът на отбраната генерал Абдул Рахим Вардак.

Над 20 лавини са се свлекли от понеделник насам, затваряйки 3.5 километровия проход.

Говорителят на вътрешния министър Земери Башари съобщи за АП, че в последните два дни спасителите са изровили 157 тела от пътя, който свърза афганската столица със северната част на страната. После броят на жертивте нарасна на 166.

Екипите работят по разчистването на маршрут за линейките, булдозерите и друго оборудване за спасителите. Там има много заседнали коли, заяви Мохамад Раджаб, шеф на магистралата Кабул-Саланг, пред Ройтерс. По думите му броят на жертвите ще расте, тъй като постоянно се изваждат замръзнали тела изпод снега.

В региона често вали силен сняг и в миналото често там са се образували лавини, предаде ББС.

Споделяне

Още от Свят