Серийно спиране на тока разкри 27 обрани трафопоста в столичния кв. "Люлин"

Серийно спиране на тока разкри 27 обрани трафопоста в столичния кв. "Люлин"

След поредица от необичайни прекъсвания на електрозахранването в столичния квартал "Люлин" в последните дни, извънредна проверка на "ЧЕЗ Раапределение" през почивните 6 и 7 май е открила, че 27 трафопоста в квартала са били обрани, съобщиха от дружеството във вторник.

При обхода е било установено, че в тези съоръжения липсват медни елементи, което и е довело до спирането на тока.

"Мрежата, която захранва район "Люлин" в София е кабелна, подземна и изцяло обновена. Това не предполага чести смущения на електрозахранването без външна намеса. Ето защо, когато регистрирахме прекъсвания на електрозахранването, направихме сериозни анализи. След като не открихме причина за тях, стартирахме извънреден обход на съоръженията. Само през почините дни открихме  27 обрани трафопоста. Очевидно не става въпрос за единични случаи, а за престъпна група, която само за дни е проникнала в много наши съоръжения“, посочва Виктор Станчев, главен оперативен директор на "ЧЕЗ Разпределение България", цитиран в съобщението.

Компанията е подала сигнал в МВР за кражбите и е започнала подмяна на липсващите елементи в трафопостовете. Същевременно тя планира да монтира сигнално-охранителна техника на най-уязвимите съоръжения.

Проверката за ограбени трафопостове ще продължи във всички микрорайони на квартала, допълват от ЧЕЗ.

Компанията също така призовава институциите да помогнат за защитата на обществото, за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Тя моли и клиентите си да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?