Сесията на Общото събрание на ООН започна с призиви за прекратяване на насилието в Сирия

Бан Ки-мун: Несигурността и несправедливостта са главни заплахи за мира

Сесията на Общото събрание на ООН започна с призиви за прекратяване на насилието в Сирия

Насилието в Сирия очаквано застана в центъра на 67-та годишна сесия на Общото събрание на ООН, като различни представители на международната общност призова да се предприемат мерки за решаване на кризата.

"Бъдещето не трябва да принадлежи на диктатор, който избива собствения си народ", заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Той призова световните лидери да се обявят твърдо против насилието и екстремизма и да сложат край на режима на Асад. По думите му САЩ ще подкрепят тези сирийци, които вярват в демократична и единна Сирия. Освен това Обама обвини Иран, че помага за оставането на власт на една диктатура в Сирия и че поддържа терористични групировки в чужбина.

Барак Обама осъди насилието, което ескалира в редица мюсюлмански страни заради  филма, възприет от ислямския свят като осмиващ пророка Мохамед и определи самия филм "Невинността на мюсюлманите" като обида не само за последователите на исляма, но и за Съединените щати.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова при откриването на дискусиите за международни действия за спиране на гражданската война в Сирия, която определи като "регионално бедствие с глобални последици".

"Конфликтът в тази страна изисква внимание от страна на разделения по въпроса Съвет за сигурност на ООН", посочи Бан Ки-мун.

"Тази година искам да бия тревога за посоката, в която сме поели като човешко семейство", заяви още Бан Ки-мун. Той отбеляза, че държавите увеличават своите бюджети за отбрана и едновременно с това намаляват финансовите ресурси за хуманитарни дейности и създаване на работни места.

Визирайки войнствената риторика в последно време от страна на Израел, Иран и Съединените щати във връзка със спорната иранска ядрена програма, Бан Ки-мун отхвърли заплахите за военни действия.

"Каквито и да било такива атаки ще са унищожителни", заяви  Бан Ки-мун.

Президентът на САЩ Барак Обама от своя страна предупреди, че времето за решаване на спора за иранската ядрена програма по дипломатически път не е неограничено. Съединените щати ще направят каквото трябва, за да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви Обама.

Бразилският президент заяви, че режимът в Сирия носи главната вина за насилието в страната, но допълни че въоръжените опозиционни групи също са отговорни. Дилма Русеф разкритикува остро икономическата политика на богатите държави, която според нея не е успяла да сложи край на световната криза и вреди на нововъзникващите пазарни икономики, съобщи Ройтерс.

Общото събрание е главният съвещателен орган на ООН. През 1946 г. след създаването на световната организация в него има 51 държави, сега са 193. Последната страна, приета миналата година в ООН, е Южен Судан.

В Ню Йорк са въведени извънредни мерки за сигурност. Освен няколко хиляди полицаи са включени служители на ФБР и на Сикрет сървис - службата, охраняваща президента на САЩ. От вчера около сградата на ООН в източната част на Манхатън е наложена забрана върху движението на автомобили. По някои улици може да се минава само със специални пропуски. В Ист Ривър патрулират катери на бреговата охрана. Над въздушното пространство прелитат полицейски хеликоптери.

Животът на много от жителите на града през тази седмица на годината се превръща в ад заради затворените улици, спирането на транспорта и другите мерки за сигурност. В същото време собствениците на хотели, ресторанти и магазини се радват на по-големи печалби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят