Сестрата на Ким Чен-ун получи висок партиен пост

Сестрата на Ким Чен-ун (оградената с жълто) в компанията на брат си и  жена му

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун издигна по-малката си сестра Ким Йо-чен на висок пост - в политическото бюро на единствената партия в държавата, предадоха световните агенции.

На събрание на Централния комитет на управляващата Корейската трудова партия в Пхенян Ким Йо-чен, заедно с още трима функционери, беше назначена за "заместник-член" на политбюро, съобщиха държавни медии.

Политбюро е инстанцията, която взема решения и се оглавява от севернокорейския вожд, уточнява Франс прес.

Лидерът и сестра му са деца на бившия ръководител Ким Чен-ир и третата му съпруга Ко Йон-хи, бивша танцьорка.

След като през 2011 г. наследи управлението на страната от баща си, Ким Чен-ун е назначавал сестра си на различни длъжности с цел да укрепи позициите на семейството си в държавното ръководство, посочва ДПА.

Ким Йо-чен, която според южнокорейски медии е 30-ина годишна, се е появявала многократно заедно с брат си на политически събития и при "посещения за запознаване с положението", на които държавният ръководител щедро и компетентно раздава съвети във всевъзможни сфери - от промишлеността през земеделието и образованието до военната област. Тя е работила също в пропагандния отдел на партията.

През 2014 г., когато Ким Йо-чен беше назначена за заместник-ръководител отдел в ЦК, се появиха предположения, че тя може да бъде издигната на още по-висок пост в партийната йерархия и да помага още повече на брат си в управленските дела.

Споделяне

Още от Свят