"Северен поток 2" заведе арбитражно дело срещу ЕС

"Северен поток 2" заведе арбитражно дело срещу ЕС

Компанията "Северен поток 2" даде на съд Европейския съд заради регулации, които според нея застрашават милиарди евро, инвестирани в проекта. Решението идва след като двете страни не успяха да постигнат съгласие през последните месеци, съобщава брюкселският сайт "Политико".

През април газопроводната компания пусна "уведомление за спор с ЕС" съгласно Енергийната харта – международно споразумение, в което са залегнали правилата на трансграничното сътрудничество в енергийната индустрия, включително защита на инвестициите. Централата на водената от "Газпром" компания "Северен поток 2" (Nord Stream 2) се намира в Швейцария. И Швейцария, и ЕС са подписали споразумението.

Сега "Северен поток 2" се обръща към арбитражен съд, който да каже дали Европейският съюз нарушава международноправните си ангажименти съгласно хартата и да изиска от ЕС да прекрати това нарушение, съобщи в четвъртък представителят на "Северен поток 2" Себастиан Сас.

Делото е заведено на 26 септември.

Газовата директива на ЕС бе обновена по-рано тази година и разширява правилата за газова либерализация, които вече обхващат нови газопроводи, минаващи по море, от страни извън ЕС. Промяната цели да постави подкрепяния от Русия проект под регулаторните правила на ЕС. Както е известно, ЕК и много централноевропейски държави са твърдо против газопровода, който среща и остра съпротива от страна на САЩ.

Газопроводната компания "Северен поток 2" твърди, че новите правила са дискриминация спрямо проекта. Европейската комисия твърди обратното.

Газопроводът от Русия до Германия по дъното на Балтийско море е с дължина 1200 километра. Новите правила ще се прилагат само за участъка от "Северен поток 2" в германските териториални води – участък от 54 километра.

Отделно от това компанията оспорва новите регулации пред Съда на ЕС.

Междувременно шефът на "Газпром" Алексей Милер не изключи възможността газопроводът "Северен поток 2" да бъде въведен в експлоатация до края на тази година. В ефира на "Росия-24" той коментира, че строителството върви по график.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред журналисти, че Русия се надява на положителен отговор от Дания за полагането на тръбата в нейните териториални води.
Новак каза също, че "Газпром" ще изпълни всичките си договорни задължения към европейските потребители въпреки ограничението за използване на мощностите на германския газопровод "Опал", който на практика е вход на "Северен поток" към цападноевропейската газова мрежа.

По тази тема Милер отбеляза, че "Газпром" разчита Европейската комисия да отстоява своята позиция по "Опал".

Еврокомисията обмисля да обжалва постановлението на Съда на ЕС за отмяна на решението на ЕК от 2016 година, според което руската компания "Газпром" би могла изцяло да използва капацитета на газопровода "Опал", заяви заместник-председателят на ЕК и еврокомисар за енергийния съюз Марош Шефчович.

Миналия четвъртък в Брюксел се състояха тристранни преговори по газовия въпрос между ЕС, Украйна и Русия. Те ще бъдат продължени след месец, съобщи Новак. Той отбеляза, че на срещата Русия е предложила на Украйна да възобнови преките доставки на газ.

След разговорите Милер нарече продължаването на действащия договор с Украйна единствен възможен вариант, а украинският министър на енергетиката Олексий Оржел подчерта, че Киев не допуска неподписване на нов транзитен договор с Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?