Северна и Южна Корея влязоха в артилерийска престрелка

Северна и Южна Корея влязоха в артилерийска престрелка в района на морската си граница в Жълто море. Съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА в сряда.

КНДР е изстреляла до 30 артилерийски снаряда в морето, близо до линията, която очертава граница между двете държави.

Снарядите са избухнали на около 2,5 км северно от Северната разграничителна линия, вътре в зоната, която Пхенян вчера обяви за затворена за мореплаване, каза представител на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Република Корея.

В отговор южнокорейските ВМС веднага са произвели до 100 предупредителни изстрела от автоматични многостволови оръдия тип "Вулкан".

Няма пострадали, не са нанесени и щети, тъй като и двете страни са стреляли във въздуха, а в района в момента не е имало риболовни кораби.

Северна Корея заяви, че ще е стреляла и ще продължи в бъдеще да изстрелва артилерийски снаряди от западното си крайбрежие в рамките на редовни военни учения.

Южнокорейските военни обаче са готови да отвърнат на всяка нова провокации на, ако се стигне до нарушаване на морската граница.

Въоръжените сили на Южна Корея са поставени в пълна бойна готовност. Заради инцидента в Сеул бе свикано извънредно заседание на силовите министерства и служби.

Анализатори свързват провокацията на Севера с опитите му да укрепи позициите си преди да се върне към шестстранните преговори за севернокорейската ядрена програма.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?