Северна Корея изстреля още една ракета с малък обсег

Северна Корея изстреля в петък още една ракета с малък обсег от източното си крайбрежие и обяви, че ще предприеме повече мерки за самоотбрана, ако Съветът за сигурност на ООН накаже Пхенян за проведения тази седмица ядрен опит.

Южна Корея от своя страна заяви, че комунистическата република може би подготвя нови ходове, тъй като китайски рибарски кораби напускат района на спорната граница между двете страни в Жълто море.

Южна Корея и САЩ вече повишиха нивото на готовност за посрещане на евентуална агресия от Северна Корея. Ройтерс припомня, че двете Кореи са имали два кървави морски сблъсъка по спорната граница през последните десет години и Пхенян е предупредил, че може да се достигне до нов.

По-рано Северна Корея заплаши Южна Корея с военен удар ден, след като Сеул се присъедини към инициативата на САЩ срещу разпространението на оръжия за масово унищожение, която позволява на държавите участнички да претърсват корабите, пътуващи за Корейската народнодемократична република и да конфискуват товари, които могат да се използват за производство на ядрени оръжия или ракети.

Северна Корея определи решението на южната си съседка като равносилно на обявяване на война и обяви, че вече не се смята за обвързана с примирието от 1953 г., с което бе сложен край на Корейската война.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви, че няма информация за необичайни движения на военни части в Северна Корея. Според него няма нужда Съединените щати да увеличат военните си части в Южна Корея, които към момента са 28 000 души.

Според анализатори, цитирани от ББС, не е изключва възможността напрежението, което създава Пхенян, да е за вътрешна употреба, за да се оправдаят със заплаха от Запада военните разходи и контролът над населението.

Докато Съветът за Сигурност на ООН обмисля проекторезолюцията за ядрения опит, Пхенян обяви, че, ако ООН го провокира, допълнителните мерки за самоотбрана ще бъдат неизбежни.

Основен проблем при изготвянето на резолюцията са разногласията между САЩ и Китай за налагането на принудителен обиск на севернокорейски кораби, съобщи ИТАР-ТАСС. Подобна санкция се предвиждаше и в предишната резолюция 1718 на Съвета за сигурност, приета след първия ядрен опит на Пхенян през 2006 година.

Отделните страни обаче си запазиха правото самостоятелно да вземат решение при обиска на кораби, докато сега САЩ настояват това да стане задължително.

Китай от своя страна се въздържа да подкрепи тази точка от текста на резолюцията, тъй като през негова територия и териториални води преминава голяма част от външната търговия на Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?