Северна Корея "на вълната" на Нюйоркската филхармония

Северна Корея "на вълната" на Нюйоркската филхармония
Най-старият американски симфоничен оркестър изнесе безпрецедентен по рода си концерт в Северна Корея във вторник, съобщи Ройтерс. И двете страни са изразили надеждата си, че културното събитие ще внесе малко хармония помежду им и ще допринесе за намаляване на враждебността във взаимоотношенията от времето на Студената война.

Единствената севернокорейска телевизия предаваше целия концерт на живо за населението, научено да гледа на всичко чуждо с дълбоко подозрение – особено ако то идва от САЩ, техния официален най- голям враг.

Всеки намек за 60-годишната вражда обаче беше добре прикриван по време на изпълнението от оркестъра на двата национални химна, като севернокорейският беше пръв.

Концертът прозвуча въпреки, че обеднялата комунистическа държава не се съгласи да се присъедини към международния договор за разоръжаване и си призна откровено всичко, което е правила през годините, за да разработи ядрено въоръжение.

"Моля, насладете се", каза диригентът Лорин Маазел на корейски към аплодиращата публика, преди оркестърът да изсвири "Един американец в Париж" от Джордж Гершуин.

Публиката, състояща се предимно от висши комунистически кадри с музикална култура, което прави чест на севернокорейската политическа система и нейното династично ръководство, награди с бурни овации над 90-минутното изпълнение в огромната претъпкана зала.

Знамената на двете държави украсяваха сцената.

Без Ким

"За първи път виждам американското знаме в Северна Корея", каза един от организаторите, отговорен за най-голямата група от чуждестранни журналисти, някога посещавали комунистическата страна.

Големият отсъстващ сред публиката беше лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир.

Концертът приключи с аранжимент на "Arirang" – фолклорна песен, която е изключително популярна от двете страни на тежко въоръжената граница, която разделя Корейския полуостров на две повече от век.

Изпълнителният директор на Нюйоркската филхармония Зарин Мета заяви, че властите от двете страни се надяват посещението на най-голямата американска група от Корейската война насам да спомогне за нормализиране на отношенията между дългогодишните неприятели.

Идеята за концерта, поканата за който да дойде от Пхенян, за първи път възникна миналата година като показател за прогреса, направен в шестстранните преговори по ядреното въоръжение между двете Кореи, Китай, Япония, Русия и САЩ.

Анализаторите казват, че Вашингтон вижда в този концерт аналог на други културни инициативи, предприети преди десетилетия спрямо други врагове от времето на Студената война, и които накрая са спомогнали да се успокои напрежението.

В рамките на тридневната визита Северна Корея отвори иначе плътно затворените си врати пред чуждестранните журналисти, разрешавайки им достъп до Интернет и почти изцяло свободни международни телефонни линии – нещо нечувано в страна, която затваря хората заради неразрешени контакти с външния свят.

Дипломатически ход

Наблюдатели твърдят, че Северна Корея вижда в пристигането на оркестъра дипломатически ход.

Нейният пропаганден апарат със сигурност смята посещението за мисия от страна на Америка с цел засвидетелстване на почит към Ким Чен Ир, оглавяващ първата в света комунистическа династия.

Между двете страни няма дипломатически връзки, те технически са във война и войниците им зорко се следят по границата, разделяща Северна и Южна Корея.

Музикалният подбор - напоен с ирония

Творбата на Гершуин "Един американец в Париж", разказваща за чужденец, който открива "града на светлините", беше изпълнена в страна, която не произвежда достатъчно електричество, за да осветява домовете си през нощта.

Деветата симфония на Антонин Дворжак "Из Новия свят" е най-съществената част от творчеството на един емигрант в Щатите. Темата може да прозвучи странно в страна, която забранява на повечето си граждани да я напускат и според твърденията, екзекутира мнозина от тези, които са обвинени в опит за бягство.

Гладната за енергия Северна Корея освети улиците на Пхенян за колоната от автобуси, превозващи около 350-те музиканти от оркестъра, техния антураж и медиите, отразяващи събитието.

След като автобусите потеглиха, няколко улични лампи изгаснаха след тях. В огледалото за обратно виждане все още можеше да се види табела, върху която се чеше: "Смажете американския империалистически агресор".

Още от Свят

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?