Северна Корея отново заплаши, че ще извърши ядрен опит

Северна Корея отново заплаши, че ще извърши ядрен опит

Северна Корея съобщи във вторник, че ще извърши ядрен опит, предадоха световните информационни агенции, като се позоваха на съобщение на северокорейската информационна агенция.

"КНДР ще извърши в бъдеще ядрен опит при строго спазване на изискванията за безопасност", се казва в официално съобщение на севернокорейското външно министерство, разпространено чрез държавната агенция. В текста обаче не се уточнява кога може да бъде осъществен опитът.

Според агенцията опитът ще е част от мерките за укрепване на отбранителната способност на страната и е резултат от все по-враждебната политика на САЩ към нея.

“Ядрените оръжия ще служат на Северна Корея като надеждно средство за разубеждаване от предприемане на военни действия срещу нея с цел защита на висшите интереси и сигурността на корейската държава от заплахата от агресия от страна на Съединените щати, ще предотвратят нова война и ще дават твърда гаранция за мира и стабилността на Корейския полуостров при всякакви обстоятелства”, се казва в официалното съобщение.

Евентуален ядрен опит от страна на Северна Корея вероятно ще бъде възприет като начин за привличане на вниманието и опит да бъдат принудени Съединените щати да влязат в преки преговори с КНДР, отбелязват агенциите. В момента Вашингтон отказва да преговаря с Пхенян извън рамката на замразените през ноември миналата година шестстранни преговори по севернокорейската ядрена програма.

Новината за евентуален ядрен опит на КНДР бе приета с безпокойство от света.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана реагира със смайване на съобщението на Северна Корея, предаде АП.

Солана отказа да коментира повече проблема, посочвайки, че току-що е чул съобщението по време на неофициалната среща на министрите на отбраната от ЕС във финландския зимен курорт Леви.

Един евентуален севернокорейски ядрен опит би представлявал неприемлива заплаха за региона и света, заяви от своя страна в Кайро говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак, цитиран от Франс прес.

"Ядреният опит ще разклати нашето доверие в ангажираността на КНДР в шестранните преговори и би представлявал неприемлива заплаха за мира и стабилността в Азия и света", каза Маккормак, който придружава американския държавен секретар Кондълиза Райс при близкоизточната ѝ обиколка.

Посланикът на САЩ в ООН Джон Болтън заяви, че ще насочи вниманието на Съвета за сигурност на ООН към днешното съобщение на Пхенян.

Ядреният опит, който Северна Корея обяви, че възнамерява да извърши, ще бъде приет от Великобритания и международната общност като изключително провокационен акт. Това каза говорител на британското министерство на външните работи, цитиран от Франс прес. Говорителят уточни, че подобно действие ще има сериозни последици за КНДР.

"Това ще увеличи напрежението в района, където и без това положението е много напрегнато", добави той и уточни, че Лондон продължава да следи с внимание обстановката след съобщението на Пхенян.

Франция настоятелно призова Северна Корея да се откаже от плановете си да извърши ядрен опит, тъй като подобен акт би представлявал сериозен фактор на нестабилност за регионалната и международната сигурност, заяви и говорителят на френското външно министерство Жан-Батист Матеи, цитиран от Франс прес.

Матеи припомни, че резолюция 1695 на Съвета за сигурност осъди опитите със севернокорейски балистични ракети през юли. Той подчерта, че в текста се призовава Северна Корея да се въздържа от всякакви действия, които биха засилили напрежението.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?