Северна Корея разширила база за ракети с голям обсег след срещата Тръмп-Ким

Северна Корея разширила база за ракети с голям обсег след срещата Тръмп-Ким

Северна Корея е разширила своя база за ракети с голям обсег през месеците след историческата среща през юни в Сингапур между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Това показват сателитни снимки, показани от телевизия Си Ен Ен, предаде Франс прес.

Според американската медия Северна Корея е развила базата Йонжо-дон, в планинската вътрешност на страната, като е изградила там инсталация, чието съществуване все още не е обявено.

Експерти доверили на Си Ен Ен, че заради местоположението си базата е подходяща за разполагане на новите севернокорейски ракети с голям обсег, включително такива, на които може да бъдат монтирани ядрени бойни глави.

"Наблюдаваме от много близо Северна Корея, но не можем да обсъждаме разузнавателни въпроси", заяви министерството на отбраната на САЩ в комюнике.

На срещата си през юни Тръмп и Ким се обявиха за "пълна денуклеаризация" на Корейския полуостров, но не уточниха как ще бъде постигната и проверена тя. В събота американският президент изрази надежда да се срещне отново със севернокорейския лидер в началото на следващата година, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?