Северна Корея сравни новите санкции на ООН с военни действия

Северна Корея сравни новите санкции на ООН с военни действия

Режимът в Северна Корея сравни новите санкции, наложени на страната от ООН, с военни действия и пълна икономическа блокада, предаде Ройтерс, като цитира Корейската централна телеграфна агенция.

"Напълно ужасени от нашите постижения във великата историческа кауза на завършване на ядрените сили на страната, полагат все по-отчаяни усилия да наложат най-строгите санкции в историята и да засилят максимално натиска срещу нашата страна", се казва в изявлението.

"Ще укрепим допълнително нашите сили за защитно ядрено възпиране, целящи да прекратят американските ядрени заплахи, изнудване и враждебни действия, като създадем практически баланс на силите със САЩ", добавя външното министерство на КНДР.

"Ако САЩ искат да живеят в безопасност, трябва да се откажат от враждебната си политика към КНДР и да се научат да съществуват съвместно със страната, която притежава ядрени оръжия", се подчертава в изявлението, цитирано от Йонхап.

"Те трябва да разберат също, че надеждата нашата страна да се откаже от ядрените оръжия, които развихме и завършихме с всякакви трудности, е илюзия", заявява министерството.

На 29 ноември Съветът за сигурност на ООН наложи таван на вноса на суров и пречистен петрол и блокира ключови източници на доходи, с които се финансираше оръжейната програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят