Северна Македония е готова да подпише анекс към договора със София

Няма териториални претенции към България и няма да се намесва във вътрешната й политика

Северна Македония е готова да подпише анекс към договора със София

Скопие е готово да подпише анекс към Договора за добросъседство с България, че Северна Македония няма териториални претенции към България, както и още един път да потвърди, че няма да се меси в нейната вътрешна политика.

"Вярно е, че няма необходимост от нов договор и България е съгласна с това. Нямаме проблем с устно, писмено изявление или декларация да заявим, че Република Северна Македония или накратко Северна Македония, означава територията на нашата държава, че нямаме териториални претенции към България или съседите. Съгласни сме с това, което съществува в конституцията и в Договора с България, че ненамесата във вътрешните работи на съседни страни е принцип, в който вярваме", каза македонският премиер Зоран Заев.

София заплаши Скопие, че може да блокира първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която се очаква през декември, ако няма напредък по историческите въпроси.

Дипломатически източници съобщиха, че София може да блокира и приемането на преговорната рамка на Северна Македония, ако тя не смени тактиката си и не придвижи напред разрешаването на споровете.

"Готови сме в тази декларация да потвърдим успехите, които е постигнала историческата комисия. Готови сме да поемем задължение за укрепим икономическото сътрудничество", каза Заев.

Това включва и ангажимент за засилено изграждане на Коридор № 8. 

Освен по историческите въпроси България има претенции и за езика, като настоява за формулировката "официален език на Република Северна Македония" вместо македонски език. България не приема и повдигането на въпроса за македонско малцинство у нас.

За да се придвижи Северна Македония напред към ЕС, София постави условие да има съществени резултати до 10 ноември.

Към момента не е ясно доколко обявената от Заев готовност за анекс ще бъде възприета от София като достатъчно условие, за да "пусне" Скопие.

Още Договорът за добросъседство между двете държави от 2017 година изключва териториални претенции. След това обаче Македония смени името си на Република Северна Македония съгласно Преспанското споразумение с Гърция и се отвори въпросът дали това име не предполага териториални претенции към България.

Засега не се знае кога може да бъде подписан този анекс, в случай, че бъде приет от българска страна.

Очаква се Зоран Заев да се срещне с българския си колега Бойко Борисов преди 10 ноември и тогава да стане ясно дали има развитие в двустранните отношения.

В Скопие имаше и спекулации, че София държи на подписването на нов договор, в който да има повече конкретика по примера на споразумението с Гърция, но те не бяха потвърдени официално от нито една страна.

Работни групи ще договорят анекса 

По-късно в понеделник външният министър Буяр Османи каза, че работни групи от Северна Македония и България ще работят всекидневно, за да преодолеят различията между двете страни по отношение на прилагането на Договора за добросъседство.

Османи отбеляза, че по време на посещението му в София са били обсъдени разликите между очакванията и различните тълкувания на определени решения от договора и как да се улеснят определени решения.

"Заключихме, че имаме различия в очакванията си за това доколко този договор досега е дал резултати по отношение на това, за което е бил предназначен или подписан. Отворихме всички въпроси и се договорихме да сформираме работни групи от двете министерства. Те всекидневно ще обсъждат тези различия в очакванията, различните интерпретации на определени решения, как да се облекчат определени опасения на едната или другата страна от някои решения", каза Османи, цитиран от БГНЕС

"Например новото кратко име, което предизвиква известна загриженост в Република България, че някой може да го тълкува като териториална претенция на историческия регион Македония. Мисля, че нямаме проблем да направим допълнително обяснение към българската страна, че новото име е в употреба както дълго, така и кратко, като и краткото, и дългото представляват една и съща територия и това е Република Северна Македония", обясни Османи.

Според него няма никаква дилема, че някои въпроси трябва да се разрешат и да се изяснят определени въпроси като задължението за ненамеса във вътрешните работи на съседните държави.

ВМРО-ДПМНЕ не приеме допълнителни споразумения 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ коментира, че Заев трябва да знае, че всичко, което подпише като допълнение към договора с България, ще бъде бойкотирано от ВМРО-ДПМНЕ.

Партията настоява за изясняване на позицията на Зоран Заев и по отношение на Гоце Делчев и македонския език.

"Не бяха ли решени всички проблеми със съседите? Нали нямаше повече отворени въпроси с тях? Не беше ли договорът, който той подписа с България, гаранция за нашето европейско бъдеще? Откъде идват новите декларации и анекси към договора?", пита ВМРО-ДПМНЕ. 

"Вместо да се фокусираме върху насърчаването на сътрудничеството и икономическото развитие, ние сме затънали в теми, за които не трябва да се договаря и които са част от националната ни гордост".

Споделяне

Още по темата

Още от България