Броят на жертвите от урагана Санди вече е 59

Североизтокът на САЩ бавно се връща към нормалния ритъм на живот

Щетите може да стигнат астрономичните 100 милиарда долара

Североизтокът на САЩ бавно се връща към нормалния ритъм на живот

Мегабурята Санди, връхлетяла източното крайбрежие на САЩ, по последни данни е отнела живота на поне 59 души в 9 щата. Бурята прекъсна електроснабдяването на почти осем и половина милиона жилища и бизнес обекти в 21 щата от Северна Каролина на юг до Мейн на Север и Илинойс. Около 6,5 милиона от тях още са без ток, включително 4 милиона в щатите Ню Йорк и Ню Джърси.

Една от най-страховитите бури, удряла източното крайбрежие, вече отслабва, а североизточната част на САЩ започва бавно да се възстановява. В Ню Йорк фондовата борса отвори в сряда сутринта, въпреки че големи участъци от мегаполиса са все още без електричество, а огромната му метромрежа остава потопена от историческото наводнение, пише "Уолстрийт джърнал".

Броят на жертвите в Ню Йорк достигна 24, съобщи днес полицията в най-големия град в САЩ. По-голямата част от тях са били премазани от изкоренени дървета.

Стихийното бедствие предизвика най-мащабния за последните 108 години транспортен колапс в региона. Мащабите на наводнението се оказаха по-лоши от най-лошите прогнози, констатира кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. От града са евакуирани 375 000 човека.

Американските авиокомпании анулираха днес 2800 полета, с което общият брой на полетите, отменени тази седмица в САЩ заради супербурята, достигна 19 500. Най-тежко засегнати са били летищата в Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и Вашингтон.

Летищата "Джон Кенеди" и "Нюарк либърти", обслужващи Ню Йорк и затворени от понеделник заради стихията, подновиха работа днес в 7 ч. местно време (11 ч. по Гринуич), но все още с ограничено изпълнение на полетите. Летищата "Ла Гуардия" и "Тетърборо" все още не работят.

Възстановяването на нормалния ритъм на живота в региона може да отнеме дни, а поправянето на пораженията в най-тежко засегнатите райони - значително повече време. Мащабът на предизвикателството можеше да се види по протежението на река Хъдзън в Ню Джърси, където войници на националната гвардия пристигнаха в сериозно наводнения град Хобокен, за да помогнат за евакуацията на хиляди хора, блокирани в домовете им. А възникнаха и нови проблеми, след като огнеборци не успяха да стигнат до пожарите, разпалени от изтичане на газ в силно пострадалия крайбрежен град Мантолокинг.

Щетите може да достигнат 100 милиарда долара

На фона на отчайващите гледки на разрушения, разкази за героизъм и за трагедии, за лоши решения и щастливи изключения, икономистите вече пресмятат щетите от стихията. Разходите на застрахователните компании, а също така за ремонт на магистрали и обществени сгради може да достигнат астрономическата сума от 100 млрд. долара. Има и мнения, че ликвидирането на последствията от урагана може да се окаже мощен стимул за възстановяване на американската икономика.

Агенция Блумбърг обаче прогнозира забавяне на икономическия растеж на страната заради невъзможността на милиони американци да отидат на работа, заради преустановения бизнес – от ресторанти до рафинерии – в един от най-гъсто населените и най-продуктивни райони на САЩ.

Според най-песимистичния сценарий щетите ще са 1% от брутния вътрешен продукт на най-голямата световна икономика, възлизащ на 13.6 трилиона долара.

Може да се очаква свиване на производството в размер 25 млрд. долара за четвъртото тримесечие, а темпът на растеж може да спадне между 1 процент и 1.5 процента, посочват анализатори.

При най-оптимистични сценарии ръстът на икономиката ще се забави с едва 0.1-0.2 процента (през третото тримесечие ръстът беше 2%). Икономическите щети могат да достигнат 20 млрд. долара, застрахователните рискове – около 5-10 млрд. евро, според оценки на компанията Eqecat.

Ураганът Катрин през 2005 г. струваше на САЩ 81 млрд. долара (по данни на Световната банка).

Много анализатори смятат, че да се оценят последствията за икономиката все още е невъзможно.

Както отбелязват анализатори от "Moody’s", поразеният от урагана район е най-големият транспортен център и ключов възел на енергийната инфраструктура. Бурята ще влоши пазара на недвижими имоти в района, ще паднат продажбите на нови домове по цялата страна.

Анализатори припомнят последствията от предишни стихийни бедствия: след урагана Катрин безработните станаха с 46 000 повече, рязко спадна потребителското доверие – с 19 пункта, промишленото производство – с 1.1%, инфлацията се ускори до 1.4% за месец. След урагана Чарли през 2004 г. БВП се понижи с 0.4%.

Бурята Санди удари район с 60 млн. души – горе-долу колкото една Италия, съставляващ около една четвърт от икономиката на САЩ, според изчисленията на Ерик Ласелс, главен икономист на базираната в Торонто фирма RBC Global Asset Management Inc.

Ако хората не ходят на представления на Бродуей, по ресторанти и хотели, всички тези бизнеси, които разчитат на това хората да харчат пари, ще понесат удар. Ако някой е решил да си купува кола или други дълготрайни стоки, от които се нуждае, едва ли ще го направи тази седмица. Ще има печеливши и губещи, коментират експерти пред агенция Блумбърг.

Президентът на САЩ Барак Обама отмени предизборните си ангажименти и обяви, че ще посети щата Ню Джърси и заедно с губернатора Крис Кристи ще огледа щетите от урагана в района на Атлантик сити, къдетоСанди най-напред достигна сушата преди два дни.

Обама отменя предизборни изяви за трети пореден ден, за да се съсредоточи върху координирането на дейностите в отговор на бедствието. Неговият републикански съперник на изборите след шест дни Мит Ромни възнамерява да поднови кампанията си с пълна сила във Флорида днес.

Споделяне

Още от Свят