Северозападният регион ще получава целенасочено евросредства

Целенасочено финансиране на Северозападния регион с евросредства през следващия програмен период 2014-2020 г. е залегнало в Договора за партньорство. За целта до края на годината трябва да бъде готова интегрираната стратегия за развитие на региона. Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на работна среща с областните управители и кметове от региона.

Засега няма яснота колко средства ще отидат за най-бедния регион в Европа. Той ще може да разчита на подпомагане по линия на оперативните програми и тази за селските райони.

Ще се финансира изграждането на инфраструктура и разкриване на нови работни места.

Изграждането на панорамен път Видин - Оряхово като пътна артерия, която обслужва целия регион и разкриване на работни места, защото характерно за целия регион е високата безработица – това са очакванията ни, каза областният управител на Монтана Анатоли Младенов.

Областният управител на Враца Венцислав Василев заяви, че има сериозни очаквания. "Ще видим накрая реалността каква е, защото винаги апетитът е повече от възможностите", каза Василев.

Инвестиции в земеделието, развитие на транспортно-логистичния бизнес около моста Видин-Калафат и пристанищния комплекс в Лом, както и високотехнологичен клъстер в Плевен. Това са основните акценти от представената визия за разработването на стратегията на Северозападния регион на доцентите Стелиян Димитров и Климент Найденов от Софийския университет "Св.Климент Охридски".

По думите им приоритетен проект на региона е изграждането на Интеруниверситетски кампус в Плевен. Той ще обедини Медицинския университет, Университетската болница, Научните институти в областта на земеделието. За база може да се използва бившата школа за запасни офицери, която в момента пустее.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?