Шампиони и медалисти без изпит в университет

Медалисти от олимпийски игри, световни и европейски първенства, ще могат да бъдат приемани във висшите училища без конкурсен изпит, извън утвърдения ред по Закона за висшето образование. Това решиха депутатите, след като гласуваха промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Приемът ще става по предложение на министъра на физическото възпитание и спорта след решение на академичния състав на висшето училище.

Според министъра на спорта Свилен Нейков тези хора са национално богатство и не може да се допусне те да се състезават за друга държава, защото там биха ги приели с удоволствие в най-различни висши училища. Средното образование на един състезател струва на държавата 80 000 лева годишно, високо разрядните спортисти са единици, добави министърът.

Валентина Богданова от БСП обаче заяви, че е лоша практика със специални закони да се променят базови. Според нея не може да се прави разграничение между различните талантливи хора.

"С какво са по-различни печелилите призови места от олимпиади по икономика и математика?", посочи Богданова. Според нея въпросът за всички медалисти трябва да бъде уреден в Закона за висшето образование.

Румен Стоилов (ГЕРБ) от своя страна посочи, че много университети и колежи в САЩ и в Европа привличат такива спортисти и им дават възможност да се обучават.

Според друг текст от промените министърът на физическото възпитание и спорта ще предлага на министъра на образованието откриването, преобразуването и закриването на държавните спортни училища, както и ще назначава директорите им.

Досега спортните училища бяха към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Създава се и Експертен съвет по физическо възпитание и спорт към министъра на спорта. Съветът ще дава становища по националната стратегия и националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

Споделяне

Още от България