Шарон: Преговори за палестинска държава - след спиране на терора

Премиерите на Израел и Палестина настояха един пред друг всяка страна да предприеме практически стъпки за мир по време разговорите си по "пътната карта", подкрепена от САЩ.

Израелският министър председател Ариел Шарон настоя пред палестинския си колега Махмуд Абас да започне разбиване на военните формирования, както е записано в мирния план, съобщи неговият кабинет.

Шарон е казал на Абас, че ако палестинците не спрат терора, той няма да преговаря за създаването на палестинска държава, предаде Фокс нюз.

В изявление след срещата в Ерусалим Абас заяви, че разговорите са били "ползотворни и продуктивни", но също така призова Израел да изпълни дълъг списък от изисквания, предаде Би Би Си.

Това беше първата среща двамата премиери откакто Шарон застави своя кабинет да приеме т.нар. "пътна карта" за мир.

Тя се провежда дни преди съвместната среща с американския президент Джордж Буш в йорданския курорт Акаба. "Премиерът настоя неговият палестински колега да предприеме енергични действия за възпиране на тероризма и практически стъпки на място", се казва в изявлението на израелския кабинет.

Тези стъпки включват "премахване на терористичните организации, арестуване на терористите и конфискуване на незаконните оръжия".

Шарон поднови предложението си за изтегляне на израелските войски от ивицата Газа на Западния бряг, които да бъдат под контрола палестински сили за сигурност.

Съобщено бе също, че Израел ще освободи двама затворници - Таисир Халед, един от водачите на Организацията за освобождение на Палестина и Ахмед Абу Сукар, който е затворен от 27 години за бомбен атентат.

Според палестински източници ще има и други освободени, но това все още не е потвърдено.

Часове преди началото на срещата израелските войски убиха двама палестинци в инцидент на Западния бряг.

Говорителят на Шарон заяви, че премиерът гледа към тристранната среща с президента Буш с "предпазлив оптимизъм".

Палестинският външен министър Набил Шаат каза:"Ние отиваме (на разговорите), защото смятаме, те са възможност".

Палестинският премиер казва в интервю от четвъртък, че очаква да постигне споразумение с една от военизираните групи да спрат атаките срещу Израел.

"Моята преценка е, че до следващата седмица аз ще стигна до споразумение за спиране на огъня с Хамас", каза той пред израелски вестник.

Висшият представител на Хамас Абдел Азис ал Рантиси обаче твърди, че не знае да е планирано подобно споразумение, предаде агенция Ройтерс.

Междувременно палестинският лидер Ясер Арафат напомни на Израел и на САЩ, че той все още държи значителна власт, независимо от усилията да бъде игнориран.

Тъй като не се ползва с одобрението на Вашингтон, той не е поканен на тристранната среща Буш - Шарон - Абас и се смята, че е забавил срещата в четвъртък между премиерите на Израел и Палестина.

Преди йорданската среща Буш ще разговаря с лидерите на арабските държави в египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейк.

В съобщението си за срещата Шарон - Абас АФП отбелязва за обявените от Израел мерки за облекчаване на живота на палестинското население, включително либерализиране на режима на затворниците и смекчаване на блокадата.

"Премиерът Шарон обяви поредица от мерки, които ще облекчат живота на палестинците и ще стимулират палестинската икономика", се посочва в комюнике на израелското правителство, цитирано от АФП.

Шарон обяви частично вдигане на блокадата, което ще позволи на 25 000 палестински работници /15 000 от Ивицата Газа и 10 000 от Западния бряг/ да работят в Израел.

Той обеща освен това да върне пропуските на висши палестински представители, с които те могат да преминават през армейски заграждения и да пресичат израелската територия.

Ще бъдат увеличени и месечните преводи от данъци и такси, дължими на палестинската власт, които ще станат 30 милиона долара на месец.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?