Шеф на държавна агенция уволнен заради недоволство на малкия и среден бизнес

Изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия (АНМСП) Никола Стоянов е бил уволнен, тъй като няколко доклада категорично показвали, че той не си вършел работата както трябва, и всички малки и средни предприятия в страната не били доволни от дейността на агенцията. Това обясни пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев относно отстраняването на назначения през март от тогавашния министър Делян Добрев шеф на АНМСП, станало известно от публикация на сайта на агенцията.

Според информацията, която не е подадена от икономическото ведомство, от 8 юли временно изпълняващ длъжността директор на Агенцията за малки и средни предприятия е Богдана Ваташка-Анави. Заповедта на Стойнев за това е издадена на 5 юли.

Ваташка-Анави е съпруга на Ели Анави, държавен експерт в дирекция "Бизнес среда и политика за малките и средните предприятия" в икономическото ведомство и двамата са в ситуация, в която съпругът трябва да контролира съпругата си.

В закона за предотвратяване на конфликт на интереси не съществува пречка, тъй като горепосочените служители работят в две отделни администрации и не са в йерархическа връзка на ръководство и контрол, заявиха от икономическото ведомство в отговор на въпрос на Mediapool относно назначението на двамата съпрузи..

Според официалната визитка на новия шеф на АНМСП тя е завършила международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство, София. Има допълнителна квалификация в Japan International Cooperation Agency, Tokyo и Japan Productivity Center for Socio-Economic Development – Токио, Япония и в Joint Vienna Institute, Wien, Международния валутен фонд, Световна банка, ЕБВР, ОИСР – Виена, Австрия. Започва трудовата си кариера в Министерството на търговията и туризма. Последователно заема експертни длъжности в дирекциите, отговарящи за предприсъединителните фондове на ЕС и управлението на международни донорски програми в Министерството на икономиката и енергетиката. От 2010 г. е държавен експерт в ГД "Конкурентоспособност и иновации" – Междинно звено по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" 2007-2013. В периода май 2012 г. – юни 2013 г. е началник отдел "Проектен цикъл", като от март до май 2013 г. изпълнява и задълженията на директор на дирекция "Програми и проекти" в Агенцията за малки и средни предприятия. Досега е била национален координатор на инициативата ЕВРИКА и съвместната програма Евростарс от 2010 г.

Споделяне

Още от България