Шефът на бюджетната комисия: Да направим референдум за данъците

Шефът на бюджетната парламентарна комисия Петър Димитров заяви в изказването си на 46-тия конгрес на БСП, че според него е най-добре да се попитат хората по отношение на данъците, които плащат и така да се извърши своеобразен референдум за данъчната тежест. Това той каза по повод на предложението на левицата за нова скала на облагането на доходите, при което данъците ще се намалят. Това предложение е записано в обновената управленска програма на БСП, която по-късно конгресът одобри. Основните положения от програмата Mediapool публикува в петък. 

Димитров, който бе сред основните автори на програмата, представи пред делегатите на най-висшия партиен форум някои от мерките, записани в нея. Това са създаване на национален фонд “Интелект”, в който в нарочна персонална сметка на всяко дете, родено след 1 януари 2008 г., ще се внасят месечно по 20 лв. за образование. Всяко дете ще може да ползва тази стипендия след като завърши осми клас. Ако детето не учи, натрупаната сума ще се използва за други деца или ще се превежда в “Сребърния фонд”.

Друго предложение е увеличаване с 25% на помощта при раждане на първо дете и три пъти за второ дете от 1 януари 2008 г., както и вдигане на еднократните помощи за първокласници от социално слаби семейства с 50% от следващата учебна година.

Левицата предлага и 50% от таксата за детски ясли и градини да се поеме от държавата. Предвижда се също да се гласува ежегоден ръст на заплатите в бюджетната сфера с не по-малко от 10% от 1 юли на съответната година, както и намаляване на данъчната тежест върху доходите от труда.

В управленските мерки е записано и намаляване с три пункта на осигурителната тежест от 2008 г. но не за сметка на пенсионното осигуряване, както и продължаване на политиката за насърчаване на откриването на нови работни места,  за да се достигне коефициент на заетост над 60% до 2009 г., посочи още Димитров. Той каза, че БСП предвижда насочване на всички приходи от приватизация, 25% от приходите на държавата от концесии и лицензи и не по-малко от 10% от бюджетния излишък към “Сребърния фонд”.

Димитров обясни още, че областните болници не трябва да са търговски дружества, а публични и в тях да се лекува по цени на касата.

Вътрешната опозиция: Не са нужни леви плашила, а справяне с бедността

Въпреки очакванията за словесни схватки и нападки между представители на различни течения в партията,  лидерът на т. нар „ляво крило” в БСП Янаки Стоилов не направи особено критично изказване. Той подкрепи лидера Сергей Станишев, като посочи, че е направил правилна диагноза за партийното състояние и посочи, че „не става дума за абдикация от властта, а как се управлява. „Няма нужда от леви плашила в лява партия, ако БСП продължи да отслабва, може да се отиде към нова коалиция, но с по-малки възможности за управление”, коментира Стоилов. Той допълни, че основният проблем е бедността и трябва да се обърне внимание на икономическия растеж и преструктурирането на разходите.”Нужна е цялостна, модерна, социална политика”, посочи той, като обясни,  че на конгреса са се възприели някои от исканията на лявото крило.

В емоционално изказване депутатът Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев, изиграл решаваща роля в туширането на кризата от 1997 г., заяви, че БСП е изпаднала в лек политически стрес, че в партията има крила, лобита, групи, че следващата стъпка ще е партията да се самоизяде. Той предупреди, че никой не се е абонирал за началническите постове и поиска от министрите да не гледат на депутатите като на „нахални мухи”, когато ходят при тях, за да решават проблеми на хората.

   

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България