Орешарски озаптява напъна за по-високи заплати

Орешарски озаптява напъна за по-високи заплати

Финансовият министър Пламен Орешарски категорично отряза в понеделник исканията на работниците в социалната сфера за чувствително увеличение на заплатите още от тази година. Същото направи и вицеприемиерът и министър на образованието Даниел Вълчев в отговор на синдикални призиви за двоен ръст на учителските възнаграждения.

Очакванията за нарастване на доходите избуяха след съботния конгрес на БСП, който прие специални мерки в тази посока, но предимно за пенсионерите. Желанието на партията е на местните избори наесен да си върне близо 250 хиляди гласа, загубени на евроизборите през май.

Единственото увеличение на заплатите в бюджетната сфера ще бъде в рамките на планираното в бюджета индексиране с 10 процента от 1 юли, заяви Орешарски на среща с ръководството на КНСБ и служители в социалните домове. Те заплашват със стачни действия, ако не получат 20 на сто увеличение със задна дата от 1 януари тази година, като обясняват, че средното за сектора заплащане е 295.5 лв.

Думите на Орешарски “На никого, повярвайте, няма да се увеличават заплатите тази година в рамките на това правителство”, бяха посрещнати с недоволни възгласи и министърът предупреди, че може да напусне срещата.

В Министерството на финансите има искания за увеличение на заплатите на обща сума 1.2 млрд. лв., обясни той и добави, че не е работа на ведомството му да прецени чий труд е недооценен.

Не се включвайте в общата вълна да искате нещо нереалистично, призова той заетите в социалните домове. Според него моментът да се протестира е най-неподходящият, защото не се знае какво е приходното изпълнение. В средата на годината се очаква 10% увеличение на работните заплати в бюджетния сектор, което е заложено в бюджета, каза още той и допълни, че заплатите на всички са ниски.

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, когато обеща развързване на кесията миналата седмица, също предупреди, че кабинетът няма да се поддаде на тоталния натиск за увеличаване на доходите. Той допълни, че производителността в България е ниска и заяви пред съпартийците си, бюджетът ще изгърми за броени месеци, ако отговорят на всички искания.

След като през пролетта шофьорите на таксита притиснаха с блокада София и извоюваха трудови бонуси, последва натиск от страна на водачите в градския транспорт в столицата, които постигнаха заплати по 1000 лв.

В момента вървят протести в “Пирогов”, учителските синдикати претендират за стартови заплати в образованието от 540 лв., а от 1 януари догодина – средно 1200 лв. Претенции за нови заплати има и от горските работници. В неделя Станишев каза, че дори “един уважаван ректор на ВУЗ” подписал искане за по-високи заплати на хората му, “защото когато всички искат, да не вземем да се окажем в един момент забравени”.

В понеделник министър Даниел Вълчев попари надеждите на учителите в средното образование за двоен скок на заплатите. Ръст от 25% на учителските заплати може да се очаква от 1 януари 2008 г., като увеличението ще е със средства от системата на образованието.

От началото на следващата година заплатите на учителите могат да се увеличат със 100 лева, а заплатите на непедагогическия персонал в училищата - с 50 лева, обясни Вълчев. За това ще са необходими между 180 и 200 милиона лева, с които Министерството на образованието и науката разполага "от свиване на системата" - от съкращаване на учителски щатове и от закриване на училища в страната, каза той на срещата, провела се в столицата в 29-то СОУ.

Това е реалистичното, а не исканията за 540 лв. стартова преподавателска заплата от 1 юли т. г., и за 1200 лв. от догодина, коментира министърът. Той обясни, че е внесъл доклад в Министерския  съвет с искане за 25% увеличение на учителските заплати,  изразяващо се в посочените от него цифри.

Министърът направи уговорката, че този въпрос не може да се реши еднолично от него, а е част от общата политика по доходите и по него може да се вземе политическо решение. Вълчев каза още, че поисканото от него увеличение може и да не бъде получено от учителите, ако се вземе решение за пренасочване на средствата в друга сфера.

Вълчев изложи сметката, че ако увеличението на учителските заплати с 25% се извърши от 1 октомври т.г., ще са необходими допълнително около 39 млн. лв. до края на годината. С такива пари МОН не разполага и те трябва да се вземат от другаде.

По повод искането на синдикатите и на работодателските организации в образованието за стопроцентно увеличение на заплатите в средното образование, считано от 1 октомври т.г. и от 1 януари 2008 г., министър Вълчев отговори: "Ако е въпрос да ви изненадам утре, аз мога да поискам например 300 процента. Време е вече да различаваме желаното от действителното”.

Споделяне

Още по темата

Още от България