Шефът на ДАИ-Плевен бе обвинен за два подкупа

Шефът на регионалната дирекция "Автомобилна администрация" в Плевен Николай Николов е обвинен за получени два подкупа и за незаконно притежание на 46 патрона, съобщиха в петък от прокуратурата.

Преди ден група от 49 прокурори, полицаи и служители на ДАНС се изсипа в Плевен и арестува шестима местни автомобилни инспектори, заподозряни за корупция. Отделно бе арестуван и един криминално проявен, който бе посочен като посредник.

В петък се оказа, че обвинения за подкупи са повдигнати само на трима инспектори.

Едното обвинение срещу Николов е, че чрез изнудване и злоупотреба със служебно положение е поискал и приел подкуп от 4000 лв. Собственикът на транспортна фирма Илко Илиев, който бил посредник в схемата, е обвинен като помагач. Срещу него също има обвинение за незаконно държане на 14 патрона.

Николов е поискал и приел отделно подкуп и от 1000 лева. Помагач в този случай пък му бил заместник-директорът Георги Мъцин. Тримата са задържани за 72 часа.

От прокуратурата съобщиха вчера, че държавните служители са изнудвали транспортни фирми, от които са изисквали плащане на месечен абонамент и са настоявали извършването на годишните технически прегледи да става в точно определен пункт. Таксата "спокойствие" е била изисквана и от собственици на транспортни фирми и техни представители. Данните били за над 10 изнудвани фирми.

Имало е и отделни плащания при извършени пътни нарушения, като служителите на ДАИ са търгували и с издаване на шофьорски книжки.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?