Шефът на ЕК се обяви против "Европа на две скорости"

Президентът поиска общ финансов министър и преки избори за своя пост

Жан-Клод Юнкер, сн. БГНЕС

"Вятърът се върна в платната на Европа", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на Съюза", произнесено в Страсбург пред Европейския парламент.

Той посочи, че се е отворила възможност да бъде изграден един по-силен и обединен съюз, но отбеляза, че тя няма да е отворена завинаги.

Едва шест минути преди края на словото си, продължило повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Великобритания, което трябва да стане на 29 март 2019 г. Той определи решението на мнозинството британци като "тъжно и трагично", но заяви, че това не е бъдещето на ЕС.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни", с което изключваше Великобритания от темите за бъдещия ЕС. Той призова на 30 март 2019 г., тоест в деня след излизането на Великобритания от ЕС и седмици преди евроизборите, в румънския град Сибиу да се проведе „специална“ среща на върха на евролидерите, на която да се вземат решенията за „една по-обединена, силна и демократична Европа“. Румънските власти веднага приеха идеята за срещата.

Юнкер призова за даване на ясна перспектива за приемането в ЕС на Западните Балкани, но подчерта, че подобен подход за Турция е невъзможен в обозримо бъдеще. Занапред държавите от ЕС ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, посочи председателят на ЕК.

Той отрече противоречивата идея за "Европа на две скорости" чрез няколко свои предложения, като каза, че Европа трябва да е съюз между равни.

Финансов министър на ЕС

Юнкер отбеляза, че ЕС е постигнал икономически напредък в годината и призова съюзът да се възползва от инерцията и да постигне нови търговски споразумения.

Според него преговорите с Австралия и Нова Зеландия може да бъдат завършени до края на 2019 г.

Той призова и за създаването на пост на финансов министър на Общността като стъпка към задълбочаването на интеграцията в еврозоната.

"Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите“, посочи люксембургският политик пред депутатите в Европейския парламент.

Председателят на ЕК предложи още да се създаде европейска рамка за контрол на чуждите инвестиции.

"Ако чужда държавна компания иска да купи европейско пристанище, част от нашата енергийна инфраструктура или компания от отбранителната промишленост, това трябва да стане прозрачно, след проучване и дебат. Политическа отговорност е да знаем какво се случва в задния ни двор, за да защитим колективната си сигурност, ако е нужно", каза той.


Президентът на ЕС трябва да се избира пряко

Юнкер се обяви против идеите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяване на отделен бюджет и парламент за държавите от еврозоната и заяви, че всички страни в ЕС трябва да бъдат част от тази зона, както и от Шенген.

Не ни трябват нови институции на ЕС, посочи Юнкер. След което предложи Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат оглавени от един председател, избран пряко при гласуването за Европейски парламент.

Юнкер подкрепи и идеята част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази надежда предварителното обявяване на кандидатите за председател на ЕК да се запази и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Юнкер настоя потребителите в ЕС да имат достъп до стоки с еднакво качество, както и работниците да не бъдат делени на "първа и втора класа", а да получават равни права и възнаграждения при полагането на еднакъв труд на едно и също място.

Според шефа на ЕК трябва да бъде създадена обща институция, която да контролира навсякъде в ЕС наредбите за командированите работници. В момента тези регламенти са критикувани от страни като Франция, че насърчават социалния дъмпинг. "Абсурдно е да има банков орган, който следи за спазването на банковите регламенти в ЕС, а да няма общ орган за трудовия пазар, гарантиращ справедливостта на вътрешния пазар. Ще го създадем", подчерта Жан Клод Юнкер.

Легален прием на бежанци

"България, Италия и Испания не трябва да бъдат оставяни сами в осигуряването на граничната сигурност", посочи председателят на ЕК.

Той каза, че Европейският съюз трябва да остане и занапред отворен към бежанците.

Пред депутатите в Страсбург люксембургският политик призова за създаване на пътища за законна миграция и преодоляване на скандалната ситуация в бежанските лагери в Либия.

Европа не е крепост, а континент на надежда, каза Юнкер. Но подчерта, че мигрантите, които нямат право на убежище, трябва да бъдат изпращани обратно в страните си на произход.
Председателят на ЕК лансира и идеята за създаване на Европейска агенция за киберсигурност.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?