Шефът на КЕВР пред президента: Полагаме усилия за по-малко поскъпване на ток и парно

Шефът на КЕВР пред президента: Полагаме усилия за по-малко поскъпване на ток и парно

Президентът Румен Радев не устоя на изкушението да призове енергийния регулатор да съобрази поскъпването на електрическата и топлинната енергия от 1 юли с възможностите на българските граждани и на бизнеса. Това е станало на среща във вторник с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, който на свой ред уверил, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.

Това стана ясно от съобщение на прессекретариата на Президентството сред срещата на "Дондуков" 2, която била по искане на Иван Иванов.

Енергийният регулатор, чиито председател и комисари се назначават от парламента и се води независим орган, неведнъж е бил подлаган на натиск от бившия премиер Бойко Борисов относно вземане на решения за натиск върху ръста на цените на тока, парното и природния газ, особено след като първото правителство на ГЕРБ подаде оставка след протести срещу повишението на енергийните тарифи. Опити за вмешателство в работата на КЕВР са си позволявали и от БСП, а сегашният национален омбудсман Диана Ковачева продължи традицията на предшественичката си Мая Манолова да иска по-ниски цени на тока и парното.

На 1 юли КЕВР трябва да се произнесе по заявленията на електроснабдителните и топлофикационните дружества за новите им тарифи в следващите 12 месеца. Това ще е точно десет дни преди деня на предсрочните парламентарни избори.

Регулаторът вече изчисли, че поскъпването на тока ще е средно с 3 процента, а на топлинната енергия – средно с 10 на сто. Разчетите обаче бяха направени преди 20-процентното поскъпване на природния газ от 1 юни, а за юли "Булгаргаз" прогнозира ново повишение с 3.5 на сто.

Иванов вече коментира пред журналисти, че това вероятно ще покачи допълнително направените вече изчисления за цените на топлинната и електроенергията, но от думите му сега става ясно, че се търси по-малко от обявеното повишение. Този подход и друг път е бил прилаган в сложни политически ситуации

На срещата си с президента Иванов описал най-належащите проблеми в енергетиката, нерешени през годините, и е очертал нуждата от реформа. На свой ред Румен Радев е коментирал, че натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората.

Като сериозен проблем Иванов е посочил забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция, чието изграждане продължава вече 12 години. Регулаторният шеф е повдигнал и въпроси, свързани и с изграждането на българската част от газопровода "Турски поток".

Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос, е посочил Иванов, който преди да оглави регулатора през 2015 г. бе депутат от ДСБ. Критиката за липса на разклонения на т.нар. "Балкански поток" е част от предизборната кампания на "Демократична България"

Президентът и председателят на енергийния регулатор са обсъдили и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали. Обща е била позицията, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.

В момента България няма такава стратегия, след като предишната изтече в края на 2020 г., а новата, изработена от ГЕРБ, бе критикувана от енергийните среди и така и не бе разгледана от 44-ото Народно събрание.

Сега държавният глава е посочил изработването на такъв документ като една от първите задачи на следващото управление. Според Радев, в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса.

В плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебният кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, отбелязал още президентът.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?