Шефът на "Козлодуй" бил натискан да вдига разходи в централата

Ще разваля договора за извозване на отработеното ядрено гориво и ще обяви обществена поръчка

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов е бил подложен на натиск да увеличава цената на транспорта за извозването на отработеното ядрено гориво от централа в Русия, както и на медийни атаки след провеждане на обществени поръчки за дейността на централата. Това съобщи самият той пред БНР в петък, коментирайки, че "наблюдавам много интересни връзки между нападките срещу мен от конкретни политици, вестници и т.н., и конкретни мои действия, когато трябва да одобря увеличени разходи по някои от процедурите, които се извършват в АЕЦ "Козлодуй"

По думите му става въпрос за милиони левове.

 

Пред Mediapool Николов посочи, че върху него е оказван натиск да вдигне с хиляди евро цената на едно извозване на отработено ядрено гориво (ОЯГ) до Украйна, откъдето руска фирма го поема за съхранение и преработка в страната. Той обаче отказал, след което срещу него били предприети медийни и парламентарни атаки. Такива имало и след като отказвал да отмени решения по обявени от централата обществени поръчки, допълни той и обеща на по-късен етап да говори по-конкретно. 

 

През 2012 г. АЕЦ "Козлодуй" три пъти е извозвала ОЯГ до Украйна и е платила около 1.5 млн. евро за транспортирането, за съхранение се плаща отделна такса, която остава тайна. Искането за вдигане на цената на извозване с "хиляди" евро било отклонено. По думите на Валентин Николов при негово посещение в Москва миналата година "се търсеше вариант да се увеличи броя на извозвания на ОЯГ или цената на транспорта". Това обаче било отказано, заяви той, но не обясни как са били предявени тези претенции, тъй като нямал преки доказателства срещу фирмата, возеща горивото и чието име той не можа да си спомни.

 

Сега ядреният шеф бил възложил да се направи правен анализ за възможността да се развали договора с това дружество, което било избрано без конкурс, съобщи той пред Mediapool. По думите му до края на годината да бъде обявена обществена поръчка за избор на нов превозвач на ОЯГ.

 

"Възложил съм на целия ръководен екип да ми дадат предложения, да ми дадат съответно структурни промени, които трябва да се извършат в атомната централа с цел оптимизирането ѝ, и не само, така че аз очаквам и някои промени, които да се наложат във връзка и със структурните промени, които ще минат през бордовете на директорите и съответно през Агенцията за ядрено регулиране, което не касае безопасност и качество категорично, така че да може да оптимизираме работата и които съответно да дадат възможност на АЕЦ "Козлодуй" да намали своите разходи", каза още Валентин Николов пред БНР.

 

Той планира още да увеличи приходите на ядрената централа от продажбата на електроенергията на свободния пазар и да участва директно в износа на ток от страната. Намерението да се поиска лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за директен износ на ток от АЕЦ "Козлодуй" бе обявено още от предшественика на Валентин Николов – Александър Николов, който бе понижен в длъжност, тъй като трябвало да се повиши темпото по удължаването на живота на двата реактора на централата.

 

"АЕЦ "Козлодуй" поради това, че иска да продава и да реализира по-добра печалба, ще поискаме един пълен лиценз от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и ще искаме да продаваме своята електрическа енергия на границата на България, а и не само там. Ще се опитаме даже да продаваме и на едри крайни клиенти", каза сега Валентин Николов.

 

Според него така печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да се повиши между пет и десет процента. "Знаете, че имаме големи инвестиционни програми в последните две, три, четири години даже във връзка с удължаването на пети и шести блок и има два варианта за намиране на ресурса за тези инвестиционни програми. Единият е чрез продажбите на електрическа енергия да реализираме по-добри печалби и второто е чрез привлечен капитал, т.е. чрез банки. Така че ние търсим вариант, ако можем, със собствени средства да постигнем максимални резултати", допълни той пред националното радио..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?