Шефът на "Миграция" в МВР имал "чадър" от високите нива

Шефът на "Миграция" в МВР имал "чадър" от високите нива

Разследването на злоупотребите в Дирекция "Миграция" в МВР търпи развитие и може да се стигне до по-високо ниво, обяви в сряда градският прокурор на София Николай Кокинов. Ден по-рано бе арестуван началникът на дирекцията Стефан Христов заради участие в организирана престъпна група.

Кокинов не пожела да уточни кои са по-високите нива над Стефан Христов, но добави, че не става въпрос за вътрешния министър, някой от двамата му заместници или за главния секретар на МВР.

След ареста на Христов от МВР съобщиха само, че той се занимавал с набиране и подпомагане на чужди граждани, които влизали в България с фалшиви документи. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване и българско гражданство. Повече подробности не бяха съобщени.

За сметка на това вестниците в сряда са пълни с неофициални информации, от които се разбира, че "услугите", които предоставял Христов, са стрували около 10 000 лв. на всеки пожелал да се възползва от тях чужденец. Става въпрос за около 200 случая. Разследването срещу групата започнало след ареста на двама молдовци и един българин преди месеци.

Вътрешният министър Цветанов обяви в сряда, че ще бъде повдигнато обвинение към ръководителя на дирекция "Миграция" в ОД на МВР в Добрич, защото е допуснато човек, който е под забрана за достъп в страната, сега да е в България. Установени са злоупотреби със служебно положение за лични облаги, добави министърът.

Пояснение по случая даде наблюдаващият прокурор на разследването Пламен Костадинов. 49-годишният началник  на миграционната служба в Добрич Илко Пантелеев е обвинен за престъпление по служба. Той не е изпълнил задължението си да издаде наказателно постановление срещу руски гражданин, нарушил режима на пребиваване в  страната. 

Главният секретар на МВР Калин Георгиев на свой ред каза, че арестуваният Стефан  Христов е работил със свои служители от дирекцията и в момента се изяснява вината на всеки от тях и дали имат вина.

Преценява се ролята на всеки един от служителите, които са били ангажирани с вероятната престъпна дейност на директора на дирекция "Миграция", ако бъдат събрани достатъчно факти и обстоятелства, които да предполагат задържане на служители, те ще бъдат направени, коментира Георгиев.

"Има и "октоподи и октоподчета", непрекъснато изваждаме по някой "октопод". Така главният секретар отговори дали са заловени "октоподите" в МВР". В министерството имало достатъчно "октоподи", след като дирекция "Вътрешна сигурност" не е спряла да работи, стана ясно още от изказването на Георгиев.

Според него въпросът е и другите да започнат "да си вадят октоподите", защото трябва да има някакъв синхрон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?