Шефът на НАТО: Европа е застрашена от ракетни удари

Шефът на НАТО: Европа е застрашена от ракетни удари

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заявява в интервю за лондонския вестник "Файненшъл таймс", че за Европа и НАТО има реална заплаха от ракетни нападения на Северна Корея и Иран.

Той предупреди, че НАТО рискува да бъде разделена на страни, които ще бъдат защитени от американската програма за противоракетна отбрана и други, които ще останат изложени на ракетни заплахи.

Според представители на НАТО американската система за противоракетна отбраната (ПРО) ще защити почти цяла Европа, но без югоизточната част, която се нуждае от допълнителна система с по-малък обсег заради близостта си с Иран.

“Когато става дума за противоракетна защита, в НАТО не бива да има А група и Б група. За мен водещ принцип е неделимостта на сигурността”, казва Схефер пред “Файненшъл таймс”.

Вестникът отбелязва, че коментарите на Схефер отварят нов фронт в дебата за ПРО, който е доминиран от възраженията на Русия срещу искането на американската администрация да инсталира бази в Полша и Чушката република.

Няколко западноевропейски държави изразиха резерви по този повод. Миналата седмица френският президент Жак Ширак заяви, че американската инициатива рискува да върне Европа към напрежението на Студената война. Преди него подобна мисъл изказа и руският президент Путин.

Представители на НАТО твърдят, че Вашингтон ще продължи с реализацията на плановете си и макар системата да създадена за защитата на САЩ, от нея могат да се възползват много страни от Западна и Централна Европа. 

Според тях в началото на следващото десетилетие системата може да бъде разширена и да обхване Турция, Гърция и Италия.

Според Яп де хоп Схефер програмата на САЩ може да бъде съчетана със съществуващите планове на НАТО да пусне в действие към 2010 г. противоракетна защита на районите, където са разположени войски на алианса.

Много западноевропейски политици са скептични за рентабилността на американската система, която струва над 10 млрд. долара годишно.

Проучване на НАТО от 10 000 страници, подготвено миналата година, стига до извода, че е напълно осъществимо изграждането на европейска система ПРО, базирана на американските планове.

Според проучването това ще струва по-малко от 10 млрд. долара, без да се слагат в сметката базите в Полша и Чехия. Изграждането на базите в двете страни може да снижи разходите допълнително, тъй като прехващачите в Полша и радарите в Чехия покриват почти цяла Европа.

Югоизточна Европа може да бъде защитена от ракети Patriot и радар, разположен на кораб в Егейско море.

В САЩ основна тема в дискусията за ПРО е нейната ефикасност, а в Европа - дали тази система ще даде сигурност на континента или ще го дестабилизира, отбелязва “Файненшъл таймс”.

Схефер даде да се разбере, че не обръща кой знае колко внимание на оплакванията на Русия, макар че е готов за консултации с Москва в името на по-голяма прозрачност за противоракетната отбрана. "Не е нужно да сте технологичен вълшебник или Айнщайн, за да разберете, че тази система не може да бъде насочена срещу руснаците и не може да снижи способността им за първи удар", казва генералният секретар на НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят