София притеснена, че е вън от американския противоракетен щит

София притеснена, че е вън от американския противоракетен щит

Външният министър Ивайло Калфин изрази притеснения, че България остава извън зоната на действие на планирания от САЩ противоракетен щит в Европа. Това ще бъде една от темите на разговорите при посещението на американския президент Джордж Буш в София на 10 и 11 юни.

Има редица въпросителни около противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ, заяви Калфин на пресконференция във вторник. Вашингтон възнамерява да разположи 10 ракети прихващачи в Полша и радар в Чехия като част от общата система за противоракетна отбрана на НАТО, чиято цел да защити Европа от нападения от страни като Иран и Северна Корея.

Противоракетните планове на САЩ не включват България и така страната ни попада между изграждането на щита и нарастването на напрежението в Русия, обясни той. Добави, че за България е важна неделимостта на сигурността на територията на НАТО.

Желанието ни е България да не се окаже в зона, в която има различна степен на сигурност в НАТО, уточни Калфин. Според него осигуряването на еднаква сигурност на цялата територия би трябвало да е ангажимент на НАТО, а не отделна страна.

Според представители на НАТО американската система ПРО ще защити почти цяла Европа, но без югоизточната част, която се нуждае от допълнителна система с по-малък обсег заради близостта си с Иран.

Българските и американските дипломати ще разглеждат и военнополитическото сътрудничество между двете страни - превъоръжаването на българската армия и подготовката ѝ за пълноценно участие в общата отбранителна система на НАТО.

Калфин подчерта, че при сегашното състояние на политическите отношения, развитието на икономическите връзки има приоритетно значение. По думите на му посещението на Буш у нас се разглежда като доказателство за приятелство и стратегическо партньорство.

Пред Буш ще бъде поставен въпросът за поетапно облекчаване и впоследствие отпадане на визовия режим за български граждани.

В момента, според законите на САЩ, визовият режим с определена страна може да бъде отменен, само ако общият брой на отказаните визи не надхъврля 3% от издадените. Свободно пътуват за САЩ гражданите на 27 страни, повечето от които са от Западна Европа, Австралия, Нова Зеландия и Япония. Единствената нова страна-членка на ЕС, която се ползва от това облекчение е Словения.

Основна тема при разговорите с Джордж Буш ще бъде разрешаването на кризата с българските медици в Либия. За нас е важно да обсъдим извън безспорната подкрепа на САЩ по случая и конкретни стъпки, които могат да доведат до решаването му, каза Калфин.

Ще се обсъждат и реформите в НАТО и разширяването на Алианса. Калфин припомни, че България подкрепя присъединяването на Хърватия, Македония и Албания.

Друг важен въпрос, който ще бъде обсъждан по време на визита, е статутът на Косово. Като член на ЕС София подкрепя плана на пратеника на ООН Марти Ахтисаари за наблюдавана независимост на областта. Срещу това обаче се обяви Русия, която плаши да наложи вето в Съвета за сигурност на ООН. Калфин заяви, че България настоява решението за Косово да бъде взето въз основа на международното право и с резолюция на ООН.

По отношение на Сърбия, България настоява преговорите за Споразумение за стабилизация и асоцииране с ЕС да продължат, като сътрудничеството на Белград с трибунала в Хага би трябвало да бъде условие и за подписване на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?