Шефът на Националната спортна база застрелян при неясен спор по време на лов

Неясно защо Петър Божилов и 71-годишен мъж се гърмели с пистолети и така се убили взаимно, според една от версиите

Петър Божилов

Директорът на държавното дружество "Национална спортна база" ЕАД - 49-годишният Петър Божилов, е бил убит в неделя след обяд след скандал по време на лов в местността Елата, на 5 километра от село Плана, Софийско. При стрелбата е загинал и 71-годишният Огнян Шангов. Съобщението за стрелбата и за смъртта на двамата мъже бе предадено от МВР.

Преди да загинат, двамата мъже са се скарали. Те са стреляли един срещу друг. Първоначално се смяташе, че стрелбата е станала с ловно оръжие, след което от съобщение на МВР - единият с ловна пушка, а другият с пистолет.

След това в официална декларация на Ловно-рибарското сдружение София - Юг, където е членувал Петър Божилов, съобщиха, че двамата застреляни мъже не са използвали ловно оръжие, а пистолети. Полицията твърди, че оръжието на двамата мъже е било законно притежавано.

Възникналият спор е бил в основата на инцидента, съобщи в понеделник пред бТВ старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

"Фактите, с които разполагаме, сочат, че лицата след спор, който е възникнал помежду им, не е ясно на каква тема, са извадили законно притежаваните си оръжия и са стреляли,” продължи обяснението шефът на столичната полиция. След това допълни, че спорът е бил за това имат ли право ловците да ловуват на това място.

Не е ясно какво се е случило

Огнян Шангов се появява по време на време на лова, влиза в спор с един от участниците в него за това, че не трябва да ловуват на въпросното място, гласи една от версиите.

Спорът продължава по-късно само с Божилов и така се стига до трагичния изход със смъртта на двамата, каза още Валери Йорданов.

"Експертизите ще покажат кой е стрелял първи. Двамата обаче са намерени на около 20 метра един от друг,” добави директорът на СДВР. По късно той допълни пред журналисти, че засега няма данни по време и на мястото на инцидента там да е имало трети човек.

Както се оказва от думите на полицейския шеф, така няма пряк свидетел на инцидента. Самият спор между двамата мъже бил станал на друго място. Той обясни, че тепърва ще се изяснява дали възрастният мъж се е жалвал на институции, че се ловува близко до дома му. От тези думи пък косвено се разбра, че разправията, ако е имало такава, е станала близо до дома на Шангов.

От съобщението от Ловно-рибарското сдружение "София - Юг" излизат още детайли.

"При свадата, при която е загинал нашият ловец Петър Божилов не е ползвано ловно оръжие", се казва в съобщението. Там се пояснява, че другият загинал не е ловец.

"Във връзка с трагичния инцидент в ловното поле на ловно-рибарска дружина с. Железница, при който загинаха двама души - нашият ловец Петър Божилов и 71-годишният гражданин Огнян Шангов, който не е ловец, сме длъжни да поясним, че случилото се няма нищо общо с провеждащия се по същото време редовен ловен излет на дива свиня", пише в съобщението.

"Гражданинът Шангов и нашият колега Петър Божилов при свада, възникнала помежду им, се прострелват взаимно с пистолети в близост до една от пусиите. Подчертаваме, че в инцидента не е използвано ловно оръжие", наблягат от ловното сдружение и изказват съболезнование на близките на Божилов, но не и на Шангов.

 

Коментарът на министъра на спорта Свилен Нейков бе, че смъртта на Божилов със сигурност не е свързана с отдаването на спротни имоти под наем. Интересното е, че министър Нейков трябваше да бъде с правителствената делегация в Гърция, но вместо това той остана в България, за да даде разяснение в ранни зори пред телевизия ТВ7 как инцидентът няма отношение към отдаването под наем на държавни спортни имоти. 

 

"Сигурен съм, че не е извадил оръжието първи, мисля, че той се е защитавал, мисля, че с последни усилия е извадил оръжието", каза още за загиналия си подчинен спортният министър.

 

Кой е Петър Божилов?

Според справка на Агенция "Фокус", загиналият Петър Божилов е известен с прякора Пешо Поялника. Той е възпитаник на сегашната Спортна академия - някогашния ВИФ "Георги Димитров". Бившият гребец Петър Божилов е назначен да управлява "Национални спортни бази” ЕАД, която е под шапката на спортното министерство, от министър Свилен Нейков, също гребец и треньор и съпруг на една от най-добрите ни гребкини Румяна Нейкова.

Божилов е изпълнителен директор от ноември 2009 г. При представянето си през 2009 г. той декларира предишните си дейности, като съобщава, че е управлявал 40 декара площ на базара "Илиянци", а така също и "Еко ойл".

Като директор на държавните спортни бази той управлява съоръжения като Националния стадион "Васил Левски", новопостроената зала "Арена Армеец", базата Белмекен, "Спортпалас" във Варна и други.

Участвал е в търговски дружества като "Електра 999", където е бил съдружник със Златомир Иванов - Баретата. Работил е в отдел "Кредитиране" във фалиралата Банка за земеделски кредит (БЗК) и във фирма за търговия на едро.

Със застреляния през 1995 г. бивш спортист Пламен Михайлов - Кимбата са били съотборници в една лодка като състезатели на ЦСКА. Дори стават шампиони през август 1995 г., припомнят запознати с историята на този спорт.

Според в. "Дневник" Божилов е бил дълги години шофьор на Румен Николов - Пашата.

Споделяне

Още по темата

Още от България