Само два дни след мистериозната престрелка

Цветанов не допуска други версии за убийството на Петър Божилов

"Абсолютно доказано" било, че става въпрос за злощастен инцидент

Цветанов гордо позира със спортния икар на Борисов. Снимка: БГНЕС

Само два дни след мистериозната престрелка край софийското село Плана, при която бяха застреляни 71-годишният мъж Огнян Шангов и шефът на държавното дружество "Национална спортна база" ЕАД Петър Божилов, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че версията за двойното убийство е само една.

 

В типичния си прибързан стил, който през последните години МВР демонстрира след други тежки престъпления (например убийствата на Яна Кръстева и хазртния бос Йордан Динов – бел. ред.), министърът реши да разгласи пред медиите насоката на разследването.

 

"Инцидент, който не бих искал да коментирам. Но вече е абсолютно доказано, че е станал инцидент. Имало е скандал и се е получило най-тежкото. От това, което ми казват колегите, знам, че е стрелял първо възрастният човек", каза във вторник Цветанов, след като взе спортен "Икар" от името на премиера Бойко Борисов за "особени заслуги в спорта".

 

Той обаче не пожела да коментира информацията от аутопсията на двамата убити, според която възрастният мъж е бил прострелян с цели 7 куршума, докато Божилов – с едва един. Според първоначално разпространената версия от подчинените на Цветанов между двамата възникнал спор за това коя ловна дружинка има право да ловува в района, след което Шангов стрелял по Божилов, а вторият, умирайки, отвърнал на стрелбата.

 

Вътрешният министър подмина с изключително лаконичен коментар и факта, че преди да стане шеф на Националната спортна база Божилов е бил дългогодишен шофьор на известния бос от групировката "СИК" Румен Николов – Пашата. Последният е известен и с близкото си приятелство с премиера Борисов.

По този повод Цветанов сметна за необходимо единствено да уточни, че "това, което се иска от министерството (МВР – бел. ред.) е да назначава проверки, ако има сигнал, и да информира съответните структури".

Сред обстоятелствата, пораждащи сериозни съмнения в достоверността на основната версия за случилото се, е и това, че по първоначални данни на СДВР двамата убити са били на около 20 метра разстояние един от друг. Все още не е ясно и как точно евентуалният спор за териториите на ловуване рязко е прераснал в престрелка.

Фактът, че умиращият Божилов пък е успял да простреля опонента си цели 7 пъти с пистолета си, говори за доста сериозно настървение, различно от обичайните случаи на самоотбрана.

Въпреки всички тези неясноти обаче, Цветанов за пореден път направи изказване, с което категорично очерта посоката на работа, в която трябва да се движат оттук-нататък подчинените му разследващи. Той имаше подобно поведение и след жестокото убийство на 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина, когато убедено заяви, че МВР е разкрило двама извършители. Впоследствие се оказа, че единият няма нищо общо със случая.

След разстрела на благоевградския бизнесмен Йордан Динов пък Цветанов неведнъж обяви, че трябва да бъде изследвана причината, по която убитият се е виждал преди убийството с бившия кмет на Благоевград от БСП Костадин Паскалев. В крайна сметка отговорът на този въпрос по никакъв начин не помогна на полицията да стигне до фактическите извършители.

През юни т.г. от СДВР обявиха, че убиецът и неговия помагач са разкрити и задържани благодарение на записите от охранителните камери на местопрестъплението. Динов бе убит на метри от сградата на Министерския съвет в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?