Шефът на НОИ: Пенсиите догодина ще се повишат с повече от заложените 1,6%

Болничните листове ще се подават електронно на работодателите

Бисер Петков

Пенсиите ще се увеличат с повече от заложените 1,6% от 1 юли 2017 г., стана ясно от изказване на управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНР.

"Както е известно от тригодишната бюджетна прогноза, е предвидено с 1.6 от 1-ви юли, да се осъвременят всички пенсии, отпуснати до края на тази година. Към момента, данните, които има за нарастването на осигурителния доход, защото той е компонентата, която влияе върху този темп, са по-оптимистични - нарастват по-бързо от това, което е предвидено. Така, че в края на годината, или когато бюджетната процедура ще бъде към своя финал, ще има по-голяма яснота, какъв процент осъвременяване ще се заложи за следващата година", коментира Петков.

Разходите за пенсии ще продължат да нарастват всяка година, като през 2017-та те ще са поне с 300 млн. лв. повече, стана ясно още от изказването на Петков. Приходите също ще се повишат заради планираното покачване на осигурителната вноска с 1 процентен пункт.

НОИ планира от следващата година болничният лист да се представя на работодателя от служителя по електронен път.

"Тази информация да се подава електронно към работодателя и единствено, ако има хартия, тя да остава като някакъв документ за лицето, че му е поставена определена диагноза, но да отпадне задължението да посещава своя работодател, или по свои близки да изпраща болничния лист и по този начин да го уведомява за временната нетрудоспособност", каза още Петков пред БНР.

Бисер Петков беше избран единодушно за втори мандат от Народното събрание в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България