Шефът на НСБОП развя бялото знаме

Странен аршин извади МВР за това кой кой е в престъпния свят.

Цяла година полицейски шефове на служби се надпреварваха да ни обясняват, че един бил наследник на еди кой си - т.е. нямало начин да не го гръмнат, друг бил контрабандист и затова вероятно е взривен. След всеки труп се намираше някой от МВР - къде официално, къде неофициално - да даде логично обяснение за поредната жертва.

Евгени Стефанов - Женята бил наследил наркобизнеса на Поли Пантев и затова го гръмнали. За Самоковеца още преди да бъде убит бе обявено колко голям контрабандист е. За Данкина, Нарциса и Борчо - същото. Надълго и нашироко бе разказана и престъпната биография на оцелелите при атентати Иван Тодоров-Доктора и Киро Японеца.

Имаме основание да считаме, че с одобрение на Фатик са извършвани действия от територията на страната към Близкия изток, свързани с трафика на амфетамин, каптагон и синтетична дрога, заяви ген. Бойко Борисов, попитан има ли връзка убийството на Филип Найденов с разкриването на наркоканали за и от България.

Изведнъж, след убийството на Стоил Славов - не по-малко "знаков" бизнесмен, свързан със силовата групировка СИК, директорът на Националната служба за борба с организираната престъпност ген. Румен Миланов обяви, че за този човек нямало "индикации за престъпна дейност". Ден по-рано началникът на Миланов - главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов пък по християнски заяви пред журналисти, че за "мъртвите не се говори".

Всъщност генералът на антимафиотите развя бяло знаме още по-позорно - той не само обяви Стоил Славов - Телето - име, влязло в разработките на НСБОП от години, за чист. Ген. Миланов зачеркна и работата на подчинените си с думите, че убийството било неочаквано, защото този човек изобщо не бил попадал в полезрението на службата и нямало данни да е заплашван заради престъпна дейност, каквато всъщност не вършел.

Което изобщо не е вярно, ако антимафиотите биха могли да го опровергаят публично.

Данни в службата има още от началото на бизнеса на Славов, стартирал по време на югоембаргото. Друг е въпросът дали са годни за доказателство и искал ли е някой да ги използва.

Ако Миланов беше попитал подчинените си, биха му разказали за връзките на Славов със сръбската мафия и за бензиностанциите в съседната ни държава, създадени и с негово участие. Черно на бяло, макар и в архива, вероятно стои и разработката за пребития в Шумен собственик на свинекомплекс Петър Петров, когато Славов стои три месеца в ареста, но после се откупва.

Данни има и от 2000 година - в разработките за петролни афери. В докладите на НСБОП фигурира и фирмата на Славов "Интепетролиум енд Партнърс" - за ощетяване на бюджета чрез занижени стойности във фактурите за внесено гориво. В тази фирма съдружници на Славов са все именити босове на СИК - Младен Михалев - Маджо, Дмитрий Минев - Димата- Руснака, Красимир Маринов-Маргина, Румен Николов-Пашата и Милчо Бонев - бай Миле. Партньор на Славов е и шефът на ФК "Славия" Венцислав Стефанов.

За болшинството от тези хора би трябвало да се отнесе искането на ген. Борисов да им се забрани да ходят по заведенията с компания от 20-30 въоръжени охранители, представящи се за приятели. Маргина и Руснака участваха в сблъсъка в дискотека "Ескейп", където се стреля в присъствието на 2000 посетители и по чудо нямаше невинни жертви на 7 ноември м.г.

Изключително жестокият атентат в асансьора, при който загинаха Славов и тримата му охранители, стана в сградата, която за цяла София е известна не като бизнесцентър, а като сградата на СИК. Офиси в нея има и застрахователна компания "Бул инс", сред чиито собственици е Васил Божков-Черепа, но и за последното ченге е ясно, че всъщност тази фирма е наследник на останалата без лиценз застрахователна компания СИК.

Според ген. Миланов тези партньори на Славов, освен НСБОП, също би трябвало да са изненадани от убийството му.

След последните откровения на ген. Миланов, е без значение каква стратегия ще приеме правителството за борба с организираната престъпност, ако самият директор на НСБОП се опитва да оттегли службата от тази борба.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?