Шефът на общинския пресцентър поема пресслужбата на МС

Шефът на общинския пресцентър поема пресслужбата на МС

Николай Боев, главен експерт в дирекция "Връзки с обществеността" на Столична община, ще оглави правителствената информационна служба. Новият премиер Бойко Борисов вече заяви, че той ще е говорител на правителството си и няма да назначава друг.

Николай Боев работи отдавна с Борисов и освен за дейностите в кметството, е отговарял и за тези на ГЕРБ, макар и неформално. Досега той не е попадал под светлините на прожекторите, защото Борисов е доказал, че сам най-добре се справя с това.

Досегашният столичен кмет ще използва и други общински кадри за попълнения в изпълнителната власт. Двама от зам.-кметовете му – Йорданка Фандъкова и Александър Цветков – вече бяха избрани за министри съответно на образованието и на транспорта.

Предстои поне двама общински съветници на ГЕРБ да станат зам.-министри, научи Mediapool. Председателят на стопанската комисия в градския парламент Данаил Кирилов, който в предишния общински съвет бе представител на БСП, е поканен да влезе в екипа на новия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Общинският съветник Иво Маринов най-вероятно ще поеме ресор "туризъм" в мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма. Той бе шеф на дирекция "Туристическа политика" в Държавната агенция по туризъм по време на мандата на НДСВ. След напускането си през 2006 г. пое ръководството на браншовата организация Съюз на българската туристическа индустрия. Година по-късно стана общински съветник в София от листата на ГЕРБ.

Данаил Кирилов има значително по-дълъг политически опит. През 2003 г. той стана общински съветник в София от листата на БСП, но я напусна малко след създаването на ГЕРБ и се преля в редиците на новата партия. През есента на 2007 г. отново влезе в общинския съвет, но този път с листата на Бойко Борисов и оглави ключовата комисия по стопанска политика.

Очаква се трети човек, свързан с общинска група на ГЕРБ, да стане зам.-министър. Валентин Радев, който е съпруг на председателя на комисията по екология в СОС Лорита Радева, се очаква да стане зам.-министър на отбраната.

Полковникът от резерва Радев е председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси. Очакваното му влизане в изпълнителната власт до голяма степен стана причина Лорита Радева да не се прехвърли от общината в Министерството на околната среда и водите на зам.-министерски пост. За кратко тя бе спрягана и за евентуален екоминистър, но окончателното предложение бе направено на Нона Караджова.

Освен номинации на ГЕРБ слухове в кулоарите на градския парламент свързват зам.-председателя на ДСБ и общински съветник Петър Москов със зам.-министерско място в Министерството на здравеопазването.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?