Шефът на "Росатом" спряган за висш пост в Кремъл

Сергей Кириенко

Президентът на руската държавна ядрена корпорация и бивш премиер на Русия Сергей Килиенко е основният претендент за  поста на първи заместник-ръководител на президентската администрация, който бе овакантен, след като Вячеслав Володин бе номиниран за председател на Държавната дума, съобщава руското издание РБК, цитирайки три източника, близки до Кремъл. Отделно новината била потвърдена и от правителствен източник.

Изданието "Дъжд" пък се позовава на източник от "Росатам", според който назначението щяло да бъде обявено в следващите дни.

Рокадите по върховете на руската администрация дойдоха, след като Руският президент Владимир Путин номинира досегашният председател на руския парламент Сергей Наришкин за шеф на Службата за външно разузнаване.

Говорителят на "Росатом" Сергей Новиков каза пред РБК, че не коментира служове, а прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви, че "това е нова версия".

Допреди Кириенко за поста бяха спрягани имената на Олег Добродеев, шеф на Руската телевизионна и радиоразпръскваща компани, и Владислав Сурков, който вече е заемал сега обсъжданата длъжност и имал амбиции да се върне на поста. Според изданието "Ведомости" пък овакантеното от Володин място можело да бъде заето от губернатора на Подмосковието Андрей Воробьов. Претендент за поста бил и шефът на управлението по обществени проекти Павел Зенкович, както и секретарят на Обществената палата Александра Бречалова.

53-годищният Сергей Кириенко стана най-младият руски премиер през април 1998 г., когато на 35  години бе назначен от президента Борис Елцин, но само четири месеца по-късно бе отстранен, след като обяви дефолт. В следващите две години е депутат, след което е назначен за президентски представител в Приволжкия федерален окръг. През 2011 г. оглавява държавната комисия по химическото разоръжаване. За шеф на "Росатом" е назначен през ноември 2005 г., а две години по-късно тази държавна агенция се преструктурира в сегашния си корпоративен вид.

Споделяне

Още от Свят