Шефът на следствието обявява в понеделник дали се оттегля

Шефът на следствието обявява в понеделник дали се оттегля

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров е обещал в понеделник да обяви решението си дали остава на поста или подава оставка. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда.

Велчев е разговарял с Александров предния ден и е получил обещанието му в понеделник заедно с решението си да обяви и мотивите за вземането му. Главният прокурор каза, че „има предположение какво ще е решението”, но отказа да го сподели. Той допълни, че Александров все пак не може да остане в отпуска до края на мандата си.

Шефът на следствието излезе в принудителна отпуска след като гръмна скандалът му с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. По същото време и Овчаров бе натиснат да излезе в „почивка”. Прокуратурата направи проверка на разменените обвинения в корупция между Александров, неговите бивши подчинени Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева, Румен Овчаров и неговата заместничка Корнелия Нинова.

Проверката не установи факти, доказващи корупцията, и приключи случая. Александров е в отпуска до края на тази седмица, а Румен Овчаров е в оставка по искане на премиера Сергей Станишев. 

Велчев съобщи в сряда още, че вече е предявено делото срещу бившия директор на Държавния резерв Димитър Димитров. Кога ще започне процесът, зависи от адвокатите на Димитров, които трябва да се запознаят със събрания материал.

По неофициална информация на Mediapool материалът е изключително голям и наброява 210 папки. Досега няколко пъти адвокатите на Димитров не са се явявали да четат. Според главния прокурор, ако защитата чете бързо, обвинителният акт може да бъде внесен в съда до няколко дни.

В сряда Борис Велчев потвърди, че първото дело срещу бившия изпълнителен директор на „Топлофикация – София” Валентин Димитров ще бъде внесено в съда и дадено на защитата до края на седмицата. Делото е за валутни престъпления.

Почти е приключило и второто дело срещу Димитров за укриване на данъци и то ще бъде предявено до края на месеца.

Третото дело – за пране на пари, вероятно ще се забави, защото трябва да се докаже предхождащото го престъпление – длъжностно присвояване на средства в особено големи размери. Все още не е извършен анализът на събраната информация поради огромния ѝ обем, защото става дума за 10 години, в които Димитров е бил начело на столичната „Топлофикация”.

Според Борис Велчев обвинението е сигурно в схемата за пране на пари, но трябва да се докаже механизмът на присвояване на средствата.

Споделяне

Още по темата

Още от България