Шефът на ЦРУ призна, че в кариерата си не е срещал по-тежък проблем от сирийския

Шефът на ЦРУ призна, че в кариерата си не е срещал по-тежък проблем от сирийския

Директорът на ЦРУ Джон Бренън каза, че за целия си професионален живот не се е сблъсквал с по-сложен проблем от сирийския, предаде ТАСС. Той говори в Института "Брукинс" във Вашингтон, добавя БТА. 

В Сирия се сблъскахме с множество вътрешни и външни играчи, с множество пресичащи се цели и намерения, отбеляза Бренън в контекста на въпрос за отношенията на САЩ с Турция и за оценката от Вашингтон на действията на кюрдите.

Шефът на ЦРУ каза още, че Турция е "много близък съюзник", а кюрдите са партньори по борба с екстремистката групировка "Ислямска държава". 

Ние не сме съгласни с Турция по всичко, което става в този регион, и "съвършено открито и честно разговаряме с турците, когато възникнат разногласия. Те също от време на време открито изразяват несъгласие с нас", отбеляза той.

В отговор на друг въпрос Бренън каза, че ще си подаде оставката, ако следващият президент на САЩ нареди на неговото ведомство да възобнови практиката на т.нар. уотърбординг - потапяне във вода с цел симулация на давене.

Тази практика се прилагаше срещу заподозрени екстремисти в тайните затвори на ЦРУ в чужбина по времето на президента Джордж Буш-младши. Неотдавна републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп открито заяви, че ако бъде избран, веднага ще нареди тази практика отново да бъде въведена.

Споделяне

Още от Свят