Шефът на ВАС е против закриването на административни съдилища

Георги Чолаков, снимка БГНЕС

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков обяви, че "ще се бори да не бъде премахнат и един административен съд", защото на много места в страната гражданите няма къде другаде да получат защита.

"Административният съд трябва да бъде близо до гражданина, който търси защита. Има нещо много важно – в общия съд, с изключение на наказателните дела, влизаш по свое желание, ти преценяваш дали ще водиш делото или не. При административните нямаш никакъв друг шанс да получиш защита, освен чрез съда. Когато става въпрос за увеличаване на една пенсия с 5 лв., за социални помощи, нали си представяте, че ако закрием съда във Видин и човекът трябва да идва до София, делото му ще се обезсмисли и той ще се съгласи с администрацията, само за да спести разходи", обясни съдия Чолаков в интервю за БНР.

Неравномерната натовареност в съдебната система важи не само за общите, но и за административните съдилища. Един съдия в София решава месечно по 27 дела, докато неговият колега в Ямбол, например, само по 8 дела.

Шефът на ВАС смята, че този проблем може да се реши с прехвърляне на съдии от по-леко натоварените съдилища към онези, в които работата е много повече. Той обясни, че процесът вече е започнал.

"В Бургас са свръхнатоварени, имат над 20 дела на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас. Така ще забързаме правосъдието в Бургас", каза съдия Чолаков.

По думите му това е била непопулярна мярка - имало недоволни съдии в Сливен и Ямбол, тъй като работата им ще се увеличи. Но той вече е провел разговор със съдиите и те са се съгласили, че това е единственият начин да бъде решен проблемът.

Чолаков посочи, че трябва да се предприемат бързи и адекватни мерки за по-своевременното разглеждане на делата във Върховния административен съд.

"Анализирахме ситуацията във всяко отделение и единодушно решихме, че трябва да се предприемат мерки. Всички, образувани през 2017 г., дела за прекратяване на служебни правоотношения или за уволнения на военни, държавни служители и полицаи са пренасрочени до 30 юни 2018 г. Колегите ще влизат в извънредни заседания и ще ги поемат като допълнителни дела“, каза той.

Чолаков смята, че изборът му за председател на ВАС е пробив за реформата в съдебната система.

"Бил съм в този съд пет години преди да стана председател и съм първият председател, който е избран измежду редовете на съдиите. В историята няма такъв избор. Аз съм пробивът, аз съм посочен от колегите. Аз съм част от тях и смятам, че много по-лесно работя с тях. Колегите са с мен и ме подкрепят, включително и при непопулярни решения, като да бъдат натоварени допълнително", заяви Георги Чолаков.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?