Шефката на ДКСИ предлага архивите на ДС да се разсекретят със закон

В регистъра на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДИКСИ) няма информация за документите на бившата Държавна сигурност, както изисква Законът за защита на класифицираната информация. Това съобщи председателят на комисията Цвета Маркова в предаването "Студио България" на радио Нова Европа.

Маркова заяви, че отказът да се предостави тази информация е бил обяснен от вътрешният министър Георги Петканов с аргумента, че в момента тече процедура по разсекретяването на тези документи.

Според бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев този отказ означава, че или информацията не е класифицирана или че Петканов нарушава закона с аргумента, че те са класифицирана информация.

Същевременно Цвета Маркова се ангажира да включи в готвения от ДИКСИ проект за изменение на Закона за защита на класифицираната информация изричен текст, указващ, че архивите на ДС не са класифицирана информация по смисъла на този закон. Тя обаче беше скептична, че законопроектът ще влезе скоро в парламента предвид важните проектозакони свързани с членството ни в ЕС.

Според Методи Андреев документите от архива на ДС не са класифицирана информация и 95% от тях трябва да бъдат прехвърлени в Държавния архивен фонд.

Аднреев, съвместно с Филип Димитров и Лъчезар Тошев, са изпратили писма до вътрешния министър, председателя на ДИКСИ, директора на НРС, премиера и президента с искане за отчет на тези институции как са изпълнявали този закон по отношение на архива на ДС и дали документите се предадени на Държавния архивен фонд. Повод за тяхната инициатива стана предложението на ДИКСИ за изменение на Закона за класифицираната информация, което да улесни органите, съхраняващи информация на ДС, да я унищожават.

Андреев съобщи, че в момента архивът на бившето ДС се съхранява освен в МВР и в НРС, където е най-интересната част, и в НСС, във военното разузнаване и контраразузнаване.

Архивът на бившата комисия "Андреев" е заключен в секретното деловодство на ДИКСИ и в момента никой няма достъп до него, гарантира Цвета Маркова.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: