Шефката на МВФ не е притеснена от борсовите люшкания

Кристин Лагард по време на форума в Давос в края на януари, сн. ЕПА/БГНЕС

Острите люшкания на световните финансови пазари в последните няколко дни не са притеснителни, тъй като икономическият ръст е стабилен, но остава необходимостта от реформи, които да предотвратяват бъдещи кризи. Това коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в неделя по време на годишната среща в Дубай  за глобалните бизнес и социални тенденции (World Government Summit).

“Аз съм оптимист заради общото икономическо състояние, на не можем просто да стоим и да чакаме растежът да продължава както смятаме за нормално", каза тя, цитирана от Ройтерс. Това е първият коментар на шефката на МВФ след бурните сътресения на борсите в последните дни на  миналата седмица.

Според нея нестабилността на борсите, както и предшестващия я силен спад на основните индекси на Уолстрийт, са необходими корекции и не се налага да се бият алармени звънци, ни има нужда от промени.

Лагард не посочи какви реформи иска да види, но каза, че са необходими механизми за прогнозиране на следващи кризи и яснота ще има ли сенчесто банкиране и криптовалути.

Миналата седмица на световните фондови пазари настъпи спад под въздействието на срива на Уолстрийт на фона на безпокойствата от перспективата за промяна на валутната политика на американската централна банка.

Оптимисти за ситуацията са и повечето борсови анализатори, които също като Лагард смятат, че световните икономика са в добро състояние.

Шефката на МВФ повтори пред форума в Дубай прогнозата на валутния фонд за световен икономически ръст от 3.9 на сто през настоящата година и също с толкова – през 2019 г.

Споделяне

Още от Бизнес