Шефовете на задлъжнели болници заплашени с прокурор

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев е изискал от държавните болници с най-големи задължения да изготвят спешно оздравителни финансови планове, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Основно изискване при оптимизирането на дейността е да не се намаляват възнагражденията на персонала, нито да се понижава качеството на медицинските услуги за пациентите.

Директорите на лечебните заведения трябва най-късно до седмица да представят конкретни мерки за подобряване на финансовото си състояние.

"Дълговете са в резултат не само на липсата на достатъчно средства, а и на лоши мениджърски решения, с които се нарушават интересите на болничните заведения. Във връзка с това здравното ведомство събира информация за дейността на административните ръководства на болниците и ще сезира прокуратурата и разследващите органи, ако бъдат установени нарушения", се посочва в съобщението.

Изпълнението на предложените и приети от министерството оздравителни планове ще бъде проследено през третото и четвъртото тримесечие на годината. Въз основа на плановете ще се решава дали са необходими промени в ръководствата на болниците, се посочва още в съобщението.

МЗ по-рано информира, че просрочените задължения на болниците са се увеличили с 64% за първото полугодие. Общият размер на борчовете им за периода е нараснал с 10% - от 253.8 млн. лв. на 281.7. Просрочените задължения пък са станали от 33.5 млн. лева на 51.8 млн. лева.

Божидар Нанев вече смени ръководството на една от най-задлъжнелите болници – пловдивската "Свети Георги".

С най-големи задължения сред държавните лечебни заведения са МБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, МБАЛ - "Александровска", УМБАЛ АД - Стара Загора, и многопрофилните болници за активно лечение в Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Хасково.

Министерството е изпратило писма до болниците с държавно и общинско участие в най-тежко финансово състояние с искане възможно най-скоро директорите да представят пред акционерите мерки за преструктуриране и намаляване на дълговете си, както и антикризисни програми.

Плановете трябва да бъдат защитени на общите събрания на акционерите.

Споделяне

Още от България