Шест държави призовават ЕС да не спира връщането на мигранти в Афганистан

Шест държави призовават ЕС да не спира връщането на мигранти в Афганистан

Шест страни-членки на ЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което предупреждават да не се спират депортациите на афганистанци, търсещи убежище в ЕС, въпреки големия напредък на талибаните в Афганистан, предаде Ройтерс.

"Това, че райони в дадена страна не са безопасни, не означава, че всеки неин гражданин автоматично има право на закрила", каза в пост в Туитър Сами Махди, белгийският държавен секретар, отговарящ по въпросите на бежанците и миграцията. Той посочи Германия, Австрия, Нидерландия, Дания и Гърция като другите страни, подписали писмото до Европейската комисия.

Сами Махди смята, че трябва да остане възможността за депортирането на лица от Афганистан, на които е отказано убежище. "Афганистанците, за които след задълбочено и независимо проучване се установи, че не се нуждаят от убежище, не могат да останат в Белгия", заяви той.

Европейската комисия съобщи, че е получила писмото на шестте държави и ще отговори на време

Талибаните активизираха кампанията си да разгромят законното правителство на Афганистан и да наложат отново строги ислямски закони, след като чуждите войски започнаха финалното си изтегляне от страната. Вчера талибаните успяха да превземат шеста провинциална столица в Афганистан.

Очаква се въпросът за кандидатите за убежище от Афганистан в ЕС да бъде обсъден на извънредно онлайн заседание на министрите на вътрешните работи на страните-членки, което ще се проведе на 18 август. Заседанието бе свикано главно, за да бъде дискутирана вълната от нелегали мигранти, пресичащи границата между Беларус и Литва, която е членка на ЕС. Полша и Латвия също се сблъскват на свой ред с растящ поток на мигранти от Беларус.

Посланиците на държавите членки на Европейския съюз в Афганистан препоръчаха спиране на депортациите на мигранти в разкъсваната от конфликт страна поне засега заради бързо влошаващата се ситуация със сигурността там, предаде по същото време ДПА.

Предвид задълбочаващия се конфликт, опасната ситуация със сигурността и човешките права, както и липсата на сигурни райони в страната, посланиците препоръчват временно спиране на принудителното репатриране на мигранти от държавите членки на ЕС в Афганистан, се казва в доклад на ръководителите на посолствата на държавите от ЕС в Кабул, изпратен днес до техните правителства, откъси от който бяха видени от ДПА. Неотдавна министерството за бежанците на Афганистан призова ЕС и други европейски страни да спрат депортациите за три месеца, считано от юли.

В доклада на посланиците на страните от ЕС към техните правителства се съдържа освен това препоръка да увеличат подкрепата си за Международната организация по миграциията (МОМ) и за бюрата на Агенцията на ООН за бежанците в Пакистан, Иран и Турция, тъй като тези страни се очаква да посрещнат най-голям поток от бежанци от Афганистан.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?