Шест колана с експлозиви открити край Москва

Руската Федерална служба за сигурност откри шест колана с експлозиви, подобни на т.нар. взривни колани, използвани при двойния самоубийствен атентат на рокфестивал в Москва по-рано този месец.

Службата е работила по информация, предоставена от заловената почти по същото време Зарима Мужихоева, която бе обвинена в опит за терористичен акт в московски ресторант.

Шестте колана бяха открити в къща в село Толстопалцево на 30 километра от Москва, съобщиха от Главна прокуратура.

Те са били деактивирани от роботи - сапьори и проучени от експерти по взривовете, се казва още в изявлението, цитирано от Си Ен Ен.

Според вътрешния министър Борис Гризлов в Толстопалцево е била извършвана незаконна предприемаческа дейност и производство. Всеки от обезвредените колани, използвани обикновено от терористи-камикадзе, е с мощност по 1 килограм тротил.

Екип на Федералната служба за сигурност съвместно с прокуратурата е започнал операцията в четвъртък следобед, съобщи Интерфакс.

Междувременно жертвите на атентата в Тушино станаха 15 (без двете терористки - камикадзе), след като в болница почина 23-годишната Светлана Филипова. Лекарите 20 дни се бориха за живота ѝ.

Филипова бе с 60 процента изгаряния на кожата и черепно-мозъчна травма. В болница остават още 19 пострадали от този атентат, двама от които са в тежко състояние.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?