Шестдесет обвинения за евроизмами от началото на годината

Специализираното звено за борба с евроизмамите в прокуратурата е внесло шестдесет обвинителни акта от началото на годината. Това съобщи във вторник ръководителят на звеното Ангелина Митова. По думите ѝ в сила са влезли 21 присъди.

За миналата година прокуратурата е внесла 125 обвинителни акта, по които има 28 влезли в сила присъди. Възстановените средства са 160 000 лева и са по дела на Софийската районна прокуратура.

Преди седмица главният прокурор Борис Велчев каза, че очаква в предстоящия технически доклад на ЕК обвинението да бъде похвалено именно в борбата му срещу измамите с пари на ЕС.

Прокурорите отчитат, че с 15 пъти се е увеличил броят на преписките и с осем пъти - броят на обвинителните актове на звеното като цяло. Според зам.-градския прокурор на София Божидар Джамбазов, в Софийската градска прокуратура се водят производства за злоупотреби за милиони.

По думите му голяма част от сигналите за нарушения, които контролните органи пращат на прокуратурата, не се подкрепени с никакви доказателства. Прокурорите обаче са длъжни да извършат проверка.

Ангелина Митова коментира, че очаква промени в Наказателния кодекс, с които да се увеличи наказанието по голяма част от делата, по които спецзвеното работи. Искаме документите на ОЛАФ да се ползват по досъдебното производство, защото по този начин ще спестим много време за изпълнението на съдебни поръчки, добави Митова.

Най-едрият държавен чиновник, който стана "жертва" на спецзвеното, е бившият шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев. Той бе осъден условно за сключени неизгодни сделки, а по силата на съдебното решение трябва да възстанови щетата от около 500 000 лева. Присъдата му обаче още не е влязла в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?