Шестима вече са задържаните за нападението над журналисти на магистрала "Тракия"

Шестима вече са задържаните за нападението над журналисти на магистрала "Тракия"

Шестима са вече задържаните за нападението над журналисти на магистрала "Тракия". Това съобщи във вторник пред Нова тв районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова. Тя обяви, че в землището на Капитан Андреево е открит един от автомобилите на охранителите.

Версията на задържаните, които били от три охранителни фирми била, че те имали за задача да закарат автомобил от София до Свиленград. При разпитите те отричали да са употребили насилие спрямо журналистите.

В понеделник вечер бе обявено, че са задържани четирима мъже, нападнали екип на Нова телевизия на магистрала "Тракия" преди три дни. Двама от тях са заловени от властите на граничен пункт "Калотина", на влизане в страната. Другите двама са се предали сами. Още един мъж е обявен за общодържавно издирване, предстои да бъдат установени и други съпричастни към случая, съобщиха от районната прокуратура в Пловдив.

Задържаните са служители на две охранителни фирми, прокуратурата ще проверява дали имат разрешение за охрана на физически лица. По данни на разследващите едната от фирмите няма лиценз за подобна дейност. Някои от лицата, задържани за 72 часа, се свързват и с фирми, които се занимават с хазарт.

Малко преди полунощ в петък, в полицията е подаден сигнал за криминално престъпление - двама журналисти от Нова ТВ са били нападнати на 145 км в посока Стара Загора. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление "хулиганство" чрез употреба на моторно превозно средство, както и за нанасяне на лека телесна повреда и грабеж на телефон, уточни районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова.

Две от лицата пристигнали сами в сградата на полицията в Пловдив, малко по-късно другите двама бяха конвоирани до ареста. По думите на Гергана Мутафова Р.М., на 47 г., и С.Г., на 29 г., са били задържани на КПП Калотина, на влизане в страната, след като са били обявени за издирване като участници в извършване на хулиганството, придружено с особена дързост и цинизъм. За другите две лица - Д.Т., на 32 г., и М.Г. също има достатъчно доказателства, че имат съпричастност към това деяние.

Според Мутафова нападателите на този етап са шестима и са били в два леки автомобила "Ауди" с тъмен цвят, собственост на две охранителни фирми със сходни имена.

Установена е самоличността на седмия  участник, който се издирва, и се работи интензивно по установяване на още едно или две лица. Предстои привличане към обвинение както на арестуваните, така и на останалите след задържането им. Ще им бъде постановена и мярка за задържани до 72 часа от дежурен прокурор. Лицата са неосъждани и без регистрации.

Управителите и на двете фирми са разпитани и днес наблюдаващият прокурор по делото ще изиска пълна информация от СДВР относно лицензите и дейността им. След това ще бъде назначена пълна проверка, дали са спазени всички изисквания по закона за частната охранителна дейност за извършване на охрана, обяви прокурорът.

Вече е ясно, че едната от фирмите няма лиценз за охрана на физически лица. Тепърва ще се установява и в качеството си на какви са пътували задържаните и имат ли трудови договори към фирмите.

Мутафова добави, че двата автомобила, собственост на двете фирми, се издирват, но не са обявени за откраднати. Единият от автомобилите е брониран.

Споделяне

Още по темата

Още от България