Шиитски лидер оцеля при атентат в Ирак

Тринайсет души са убити и 66 ранени след избухването на кола бомба в понеделник пред офиса на ръководителя на най-голямата мюсюлманска шиитска партия в Ирак, аятолах Абдул Азиз ал Хаким, който остана невредим, съобщават световните агенции.

Шейсет коли са били унищожени, а сградата на Висшия съвет за ислямска революция в Ирак, която се намира в южната част на Багдад, е претърпяла сериозни разрушения.

Хаким обвини за атентата последователите на сваления диктатор Саддам Хюсеин и призова привържениците си да запазят спокойствие и да не отмъщават за нападението. Избрахме пътя на ненасилието и ще се придържаме към него, заяви той пред кореспондент на Ройтерс.

В същото време основната сунитска организация в Ирак - Иракска ислямска партия, обяви, че няма да участва в насрочените за 30 януари общи избори, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Решението бе оповестено от председателя на партията Мохсен Абдел Хамид на пресконференция в Багдад. Хамид уточни, че то е взето след отказа на иракските власти да отложат гласуването с 6 месеца, което щеше да осигури на партията по-големи шансове за успех.

Акциите на насилие в Ирак зачестиха преди изборите идния месец, в които се очаква Висшият съвет за ислямска революция в Ирак да играе голяма роля, отбелязва ББС.

Миналата седмица при двоен самоубийствен атентат в шиитските градове Кербала и Наджаф загинаха близо 70 души.

Лидерите на шиитите, които са мнозинство в Ирак, казаха, че това е опит да се провокира сектантски конфликт.

Последната атака е станала пред входната врата на сграда, използвана от аятолах Абдул Азиз ал Хаким за офис и жилищен дом.

Къщата преди това е била на бившия вицепремиер от кабинета на Саддам Хюсеин Тикрит Азис, заловен от американските сили през април 2003 г.

"Единствената идеология, която тези хора познават, е терорът. Ние захвърлихме оръжията в името на плурализма. Ако искахме насилие, щяхме да отговорим отдавна", каза аятолах Хаким пред Ройтрес.

Неговата религиозна партия е съставена от иракски шиити, прогонени в Иран при управлението на Саддам. Формацията има мощно въоръжено крило, Бригадите на Бадр.

Основателят на партията и брат на настоящия лидер, аятолах Мухамад Бадр ал Хаким, е сред стоте човека, загинали при мощна експлозия на кола бомба в Наджаф през август 2003 година.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?