Шиитски лидери преговарят със Садр

Шиитски лидери се срещнаха в четвъртък в Наджаф с представители на Моктада Садр, за да се опитат да убедят младия радикален шиитски водач да сложи край на сблъсъците между своите привърженици и водената от САЩ коалиция, предаде АФП.

През нощта обстановката в Кербала остана напрегната, като българската база е била обстрелвана, но няма пострадали.

Шиитските ръководители разговарят от сутринта с говорителя на Садр - шейх Каис ал Хазали и с редица представители на неговото бюро в град Наджаф. По думите на приближен на Садр, участващ в срещата, все още не е постигнато споразумение.

В сряда шиитските лидери разговаряха в продължение на няколко часа с губернатора на Наджаф Аднан аз Зорфи. След срещата Зорфи заяви, че събеседниците му са се ангажирали да окажат натиск върху Садр и да го убедят да разпусне милициите си, известни като Армия на Махди.

Присъствието на Садр и на стотици бойци от Армията на Махди в центъра на Наджаф предизвиква недоволството на редица местни жители. По-рано тази седмица най-влиятелният шиитски духовник аятолах Али Систани призова и милициите на Садр, и коалиционните сили да напуснат свещените градове, за да може контролът там да бъде поет от органите на реда.

Българската база обстрелвана, няма пострадали

През изминалата нощ девет цивилни иракчани загинаха, а 16 бяха ранени в Кербала при сражения между силите на коалицията и поддръжниците на Садр, предадоха световните агенции.

Базата "Кило" на българския контингент в Кербала бе обстрелвана през нощта с минохвъргачки. В района на лагера са паднали 2 мини. Няма пострадали и нанесени материални щети.

Охраната на базата е засилена и са взети допълнителни мерки за осигуряване на безопасността на българските войници. Обстановката в Ирак остава напрегната и непредсказуема. Контингентът ни продължава да изпълнява задачите си според оперативните планове.

Бойни самолети на коалицията са изстреляли ракети срещу шиитски бойци между гробниците на имам Хусейн и имам Абас в града, в отговор на милициите на Садр, които атакуват от коалицията от светите места.

През нощта е била атакувана и базата Кемп Дейвид на силите на коалицията в Наджаф, но не се съобщава за пострадали и нанесени щети.

Един войник беше леко ранен в четвъртък при засада срещу испански конвой на 50 километра на юг от град Диуания.

Военнослужещите са отвърнали на огъня. Един от нападателите е убит, а друг е тежко ранен. Изтеглянето на испанските войски от Ирак трябва да завърши на 27 май.

Един американски войник беше убит, а трима ранени, докато патрулирали в центъра на Багдад. Те били нападнати с автоматично оръжие и гранати.

С последната жертва броят на американските войници загинали от началото на военните действия нарасна на 790. 576 от тях са били убити при вражески огън, а 214- при нещастни случаи.

Един цивилен иракчанин загина, а четирима бяха ранени в четвъртък при избухването на бомба, поставена край пътя в северния град Мосул, предаде АП. Сред пострадалите има и една жена, която е с откъснат крак. Състоянието ѝ е критично. Взривното устройство било задействано при преминаването на иракски полицейски патрул, сред който няма пострадали.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?