Ширак подкрепи кандидатурата на Саркози

Ширак подкрепи кандидатурата на Саркози

Френският президент Жак Ширак каза, че ще подкрепи кандидатурата на дясно-центристкия кандидат Никола Саркози за президентския пост.

Саркози, който в момента е министър на вътрешните работи, имаше сериозни разногласия с Ширак, който след 12 години начело на Франция обяви наскоро, че няма да се кандидатира за нов мандат.

В сряда Ширък също така обяви, че Саркози ще напусне правителството на 26 март, за да се отдаде на предизборната си кампания. Първият тур на изборите е на 22 април.

В телевизионно обръщение от Елисейския дворец Ширак заяви, че ще даде “своя вот и подкрепа” за Саркози. Той допълни, че кандидатурата на Саркози е получила пълна подкрепа от управляващата дясно-центристка партия и е “напълно нормално аз да му дам своя вот и своята подкрепа”.

Според последните проучвания Саркози води в надпреварата, следван от кандидатката на социалистите Сеголен Роаял и центристкия кандидат Франсоа Байру. Четвърти е крайно-десният лидер Жат-Мари льо Пен, но с голяма преднина пред останалите 11 кандидати.

ББС отбелязва, че Жак Ширак дава благословията си за Саркози няколко месеца след като вътрешният министър бе номиниран за президент и след като двамата са имали частен разговор в понеделник.

Тази подкрепа обаче може да бъде нож с две остриета, тъй като в момента Ширак е сред най-непопулярните политици във Франция.

През годините двамата имаха бурни отношения. В началото бяха политически съюзници, като младият Саркози беше протеже на Ширак. Нещата се промениха когато Саркози подкрепи конкурент на Ширак за изборите през 1995 г. и изпадна в немилост, след като неговият бивш покровител спечели. Оттогава двамата са в сложни отношения – взаимно възхищение, смесено с подозрения.

Отношенията им се обтегнаха допълнително след като амбициозният Саркози оглави партията на Ширак Съюз за народно движение.

Макар че Саркози отдавна е сред водещите членове в кабинета на Ширак – като финансов и вътрешен министър, той често се дистанцираше от позиции на президента.

След като Саркози напусне правителството на 26 март, той ще бъде заменен от настоящия министър на отвъдморските територии Франсоа Бароен, който е от обкръжението на Ширак.

Споделяне

Още от Свят