Шотландската първа министърка в Брюксел: Решени сме да останем в ЕС

Никола Стърджън и Мартин Шулц
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън потвърди в Брюксел намерението на Шотландия да остане в Европейския съюз въпреки резултатите от референдума във Великобритания на 23 юни, съобщи Ройтерс.
 
След среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц Стърджън тя заяви пред чакащите я журналисти: "Шотландия е решена да остане в ЕС."
 
Шулц бе лаконичен - "Слушах и разбрах", каза той.
 
По-късно Стърджън ще бъде приета и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче отказа да се срещне с Никола Стърджън. "Сега не е точният, подходящият момент", обясни пожелал анонимност служител от ЕС, когото цитира Асошиейтед прес. 
 
Визитата ѝ в Брюксел става на фона на силно напрежение във Великобритания след референдума в четвъртък, когато британците гласуваха за напускане на ЕС.
 
За запазване на членството в общността обаче се изказаха 62 на сто от шотландците.
 
Затова ще е "неприемливо от гледище на демокрацията" шотландците да напуснат ЕС против волята" си, каза вчера Стърджън, водач на Шотландската национална партия, бореща се за независимост на региона.
 
Откакто в петък бе обявен резултатът от вота, тя заявява, че е "твърде вероятно" да се състои нов референдум за независимост на Шотландия след този от 2014 г., приключил с поражение на националистите.
 
С намерението да повдигне въпроса за Шотландия в разгара на европейска среща на върха Стърджън се поставя в деликатно положение, започвайки дискусии, докато Лондон още не е стартирал процеса на излизане от ЕС, коментира Франс прес. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?